Bespaar tot wel 20%. Jubileumsactie 10 jaar Caravan Salon Düsseldorf

FAQ

Veel voorkomende vragen over CAMPWERK

Dit is een verzameling van de meest gestelde vragen over onze producten. Wij streven er onafgebroken naar om alle vragen begrijpelijk en op basis van onze ervaringen te beantwoorden. Wij verzoeken je om je begrip, dat ondanks dat er is geprobeerd deze informatie zorgvuldig samen te stellen, deze altijd wel een fout kan bevatten. Ook wij zijn slechts mensen ;-).

Heb je een vraag die hier niet wordt beantwoord? Is je een fout opgevallen? Of wil je slechts je mening geven over onze producten, onze antwoorden hier of over deze website? Neem dan contact met ons op via ‘Contact’

Tenttrailer FAQ

Na, natuurlijk mag dat. Sluit alle deuren en ramen en klap de vouwtent dicht. Je kunt de tent enkele dagen vochtig samengepakt laten… maar uiterlijk op de 3e dag moet u deze ergens opzetten om te luchten.

Da klopt en is ook zo bedoeld, zodat wanneer je op een oneffen oppervlak kampeert, de tent niet sterk onder spanning staat. Het kuipzeil geeft zo extra tolerantie.

Ja, de keuken wordt met een speciale beugel in de achterdeur van de trailer gehangen. Wanneer je eens iets langs moet vervoeren, kan je (met één persoon) de keuken eenvoudig afnemen.

Overigens kan je de keuken ook gebruiken buiten de vakanties om, bijvoorbeeld in de tuin of op het terras.

Voor ons is het belangrijk dat gebruikers een zo goed mogelijke slaapcomfort genieten. Daarom bieden we één van de grootste slaapoppervlakken in de kampeerbranche. Extra slaapplekken creëren we door veldbedden, stapelbedden of opblaasbare matrassen. Zodoende heb je de mogelijkheid om individueel het woongedeelte in te richten. Zijn je kinderen op een leeftijd dat ze in hun eigen tent willen slapen, dan kan deze ruimte prima met een tafel en stoelen worden ingericht. Bij een tweede vast bed of ‘kinderslaapkamer’ is de ruimte dan over of wordt simpelweg als ‘rommelruimte’ gebruikt.

En zo groeit de tenttrailer met je gezinssituatie en levensfase mee.

Voor dit soort gevallen leveren we een reparatieset mee. In deze reparatieset zit een stuk van elk materiaal dat we in de tent hebben verwerkt. Met dit materiaal en een passende lijm kan je de meeste kleine beschadigingen zelf snel repareren.

CAMPWERK verkoopt zijn producten in geheel Europa en onze klanten reizen door geheel Europa. Van Marokko tot Finland en van Griekenland tot IJsland. Dat betekent dat we een product moeten maken dat zich in alle weercondities goed houdt. Windvastheid is daarin, zeker ook in ons eigen vlakke land, erg belangrijk voor ons. De met Ripstop (sterke polyester draad geweven door het textiel) versterkte, zware 450 g/m² stof die we gebruiken, is één van de sterkste materialen in de markt. Daarbij gebruiken we liever geen licht aluminium, wat al bij matige wind kan buigen, maar ‘old skool’, degelijke stalen stangen. Dat biedt bij harde wind de grootst mogelijke stevigheid. Hoewel zwaarder in gewicht, zou dat bij een mogelijk laadvermogen van de trailer van bijna 900 kg, geen problemen moeten opleveren.

Veel van onze klanten weten de enorme leefruimte van onze Family tenttrailer te waarderen. Wanneer je slechts korte tijd ergens kampeert, hoef je niet de luifel op te zetten, maar zet je je tafel en stoelen in de basistent. Wannneer je ergens langere tijd staat, dan geniet je van de grote ruimte van de voortent. Wanneer je met z’n tweeën bent, je houdt van rondtrekken en ben je het liefste elke dag ergens anders? Dan adviseren we je de kleinere Economy. En ook daar heb je nog steeds erg veel ruimte.

Geen paniek… We hebben goede ervaring met normale schimmelvlekkenverwijderaar. Deze vind je bij de betere kampeerwinkel of in onze online accessoireshop.

Dat heeft meerdere redenen.

Onze tenttrailers zijn ontworpen op een maximale windstabiliteit en duurzaamheid. Daarom gebruiken wij alleen de sterkste materialen, zoals rvs, staal en een zware en scheurvaste tentstof. Door deze zeer massieve constructie heeft het tentplatform een hoog eigen gewicht van 180-230 kg.

Om dit gewicht als een deksel omhoog te duwen, zijn zeer sterke gasveren met een kracht van ca. 2.500 Newtonmeter nodig. Daarmee schiet je een mens naar de maan! Daarmee is het ook duidelijk, dat wanneer een gasveer kapot zou gaan, dit tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Dan het volgende probleem: om de gasdrukveren genoeg werking te geven om het tentplatform omhoog te drukken, moeten deze scheef in de binnenruimte van de aanhanger worden gemonteerd. Technisch gezien goed te doen, maar wat gebeurt er met de lading? Achter bij de aanhangerklep is dan altijd een gasdrukveer in de weg. En erger nog, de lading zal tijdens het rijden mogelijk tegen de gasdrukveer schuiven. We zijn dus weer bij punt 1, windvastheid en duurzaamheid.

Dan het laatste punt: wettelijke richtlijnen en veiligheid. CAMPWERK heeft als verantwoordelijke producent de bevestiging van zijn tenten op de aanhanger door de (Duitse) TÜV laten certificeren. Vrijgave van een bevestiging met bewegende delen is actueel niet mogelijk en daarom niet toegelaten.

Oh help! Hoe kan ik dan zonder deksel of easyload systeem kamperen?

Heel eenvoudig ;-). Stel je eens in de praktijk voor hoe je je tenttrailer laadt vóór een kampeervakantie. Vóór de reis laden we de gesloten tenttrailer van achteren met kisten en schuiven deze naar voren. Vooral grote en zware dingen zijn sowieso makkelijker te beladen van achteren, i.p.v. deze over een hoge rand te tillen. Eenmaal aangekomen op de plek van bestemming bouwen we altijd eerst de hoofdtent op en kunnen dan de bodemklep onder het bed gebruiken om de trailer uit te laden. Voordat we weer naar huis rijden, kunnen we de bodemklep ook gebruiken, wanneer we de basistent als laatste weer inklappen. Het enige is om, thuis aangekomen, wellicht in de trailer te moeten kruipen om bij de voorste kisten te komen. Ook hiervoor bestaat een goede tip: neem hiervoor een stok met haak. om op deze manier de kisten bij de handvaten naar je toe te trekken en eruit te nemen.

Normal gesproken loopt het meeste vuil bij contact met water vanzelf van de tent. Wanneer dat niet voldoende gebeurt, kan je met een borstel het vuil wegborstelen. En wanneer dat ook niet gaat, kan je speciale tentreiniger nemen. Deze vind je terug in onze online shop.

Normaal gesproken niet. Door de speciale drukimpregnering is het na-impregneren van de tent niet nodig. Een uitgezonderde situatie is wanneer er chemische stoffen, zoals schoonmaakmiddelen, zijn gebruikt op de tent. Op deze plekken kan je de tent dan weer met een impregneerspray bijwerken.

Belangrijk: gebruik geen haarspray, deospray of andere sprays in de tent. De impregnering kan namelijk door de vrijgekomen chemicaliën beïnvloed worden.

FAQ trailer

Onze aanhangers zijn volgens EU richtlijnen gebouwd en toegelaten op de openbare wegen. Technisch gezien betekent dat, dat ze tot 130 km/u zijn goedgekeurd. Er gelden echter voor ieder EU land andere maximum snelheden voor auto met aanhanger. Zo mag je in Nederland 90 km/u rijden en in bijvoorbeeld Duitsland 80 km/u. In dat laatste land mag je met onze geremde aanhanger, na een extra keuring te laten doen, en onder voorwaarden van de juiste gewichtsverhouding tussen auto en aanhanger, 100 km/u rijden. Vraag onze vertegenwoordiger in de Nederlandse vestiging hoe dit zit. Wanneer je als Nederlander of Belg in Duitsland 100 km/u wilt rijden met onze trailer, dan laten we deze keuren door de TÜV. Geef dit dan aan in de configurator.

Dankzij het zeer geringe gewicht van onze trailer, kunnen niet alleen kleine auto’s zoals een VW Polo of Fiat Panda onze trailer trekken, zelfs een Smart of sommige quads en trikes kunnen dat.

Om te weten hoeveel trekgewicht er maximaal achter jouw auto mag, kijk in veld O.1 van je autopapieren. Wanneer daar 450 kg of meer staat, dan is deze geschikt om een CAMPWERK tenttrailer te mogen trekken.

Het parkeren van een aanhanger is daar mogelijk, waar het niet uitdrukkelijk verboden is. Wanneer een plek is aangegeven als ‘Parkeerplaats’, dan mag je hier je trailer parkeren, zolang niet expliciet is aangegeven dat dat voor aanhangers verboden is.

Bij het parkeren mag de kampeeruitrusting worden gebruikt. Kampeeractiviteiten, zoals bv. barbecueën is echter niet toegestaan.

Onze tenttrailers hebben een eigengewicht van +/- 420 kg. Dat betekent, dat je 320 kg aan extra gewicht mag meenemen. Wil je meer meenemen? Dat kan. Je kunt de trailer ook laten keuren bij de RijksDienst voor het Wegverkeer of Dienst Inschrijving Voertuigen (voor België) en de volle 1.300 kg maximaal toegestane massa benutten. Onze offroad versie kan dan zelfs worden beladen tot 1.500 kg. Technisch verandert er niets aan beide trailervarianten bij een keuring. Het is in ieder geval een fijn idee, dat onze aanhangers dusdanig stevig gebouwd zijn, dat een zo hoog laadvermogen mogelijk is.

De kogeldruk geeft het gewicht weer, wat op de trekhaak van je auto drukt.

Bei onze tenttrailers ligt dit in lege toestand op ongeveer 15 kg. Normaal gesproken kunnen moderne trekhaken een kogeldruk van maximaal 75 tot 130 kg aan. Je kunt de kogeldruk door de manier van beladen zelf beïnvloeden. Wanneer je zware bagage vóór de as plaatst, dan zal de kogeldruk hoger worden. Laadt je zware bagage meer achter de as, dan wordt de kogeldruk lager. Rijtechnisch gezien, kan je beter een wat hogere kogeldruk hebben, dan een lagere kogeldruk, omdat in het eerste geval de aanhanger rustiger achter de auto ligt.

Je kunt de kogeldruk met een kleine weegschaal *, een Premium neuswiel met ingebouwde kogeldrukmeter of door zelf te voelen meten, voordat je de trailer aan de trekhaak koppelt. Lukt het je met veel kracht de neus van de trailer al slechts enkele centimeters op te tillen, dan blijf je onder de 75 kg, of je naam is Arnold Schwarzenegger 😉 . (Stuur ons dan je handtekening. Dat vinden we leuk!).

Hoe hoog de kogeldruk van de trekhaak mag zijn, vind je in het handboek van je auto, of bij de trekhaak zelf.

*in onze online shop verkrijgbaar

Geen zorgen, het rijden met een aanhanger is niet zo moeilijk. Onze vouwwagens zijn zo compact, dat je door de geringe hoogte in veel gevallen nog steeds je middenspiegel gebruiken kunt om over de aanhanger heen te kijken. Door de geringe breedte is het gebruik van extra buitenspiegels veelal niet nodig. En is de spoorbreedte van de trailer vaak gelijk aan dat van de auto. Dankzij het uitgebalanceerde chassis hebben onze trailers ook bij hogere snelheden een zeer rustig weggedrag. Hier helpen ook de verlengde T-dissel, schokbrekers en de grote 14″ wielen mee aan een veilige reis.

Op aanhangers wordt in Nederland en in België geen periodieke belasting geheven, zoals een wegenbelasting op bv. auto’s of kampeerauto’s.

Op trailers tot 750 kg maximaal toegestane massa bestaat geen verplichte verzekering in Nederland of België. In België bestaat dat wel op aanhangers boven dat gewicht.

Voorwaarden en kosten van een diefstal- of schadeverzekering kun je het beste navragen bij jouw verzekeraar.

Nee, in Nederland geldt dat niet voor aanhangers. In België geldt dat alleen voor aanhangers met een maximaal toegestane massa boven 750 kg. Je bent wel verantwoordelijk voor een deugdelijke technische staat van de trailer. Wij adviseren dan ook om één maal per 2 jaar de trailer te laten nakijken door één van onze servicedealers of bij een aanhanger- of caravanbedrijf in jouw regio.

Hierover bestaat soms wat onduidelijkheid. In 2013 zijn de regels verruimd voor heel Europa. Wanneer je alleen een B-rijbewijs heeft, mag je:

– een aanhanger trekken waarvan de maximaal toegestane massa (dat is het ledig gewicht + het laadvermogen) niet hoger is dan 750 kg.

– een aanhanger trekken van meer dan 750 kg als de maximaal toegestane massa van de aanhanger én de auto samen niet boven 3.500 kg uitkomt. 

In de meeste gevallen mag je dus zonder problemen met onze tenttrailer rijden wanneer je alleen het B-rijbewijs heeft. 

Meestal leveren we onze tenttrailers op een maximaal toegestane massa van 750 kg. Dat geeft voor de meeste kampeerders voldoende laadvermogen. Mocht je toch ten volle de maximale belasting van onze trailer willen benutten (1.300 kg voor de onroad en 1.500 kg voor de offroad trailer), dan kunnen we de tenttrailer (voor Nederlanders) ook bij de RDW laten keuren. Je trailer krijgt dan een gele kentekenplaat en wordt geregistreerd bij de RDW. In plaats van tot 750 kg kan je de trailer dan tot 1.300 kg resp. 1.500 kg worden beladen. En dat is ontzettend veel! 

Mocht de combinatie van jouw auto én de tenttrailer dan tóch boven de grens van 3.500 kg uitkomen, dan kunnen we de tenttrailer ook terugzetten naar een gewicht ergens tussen 750 en 1.300 kg. 

In België werkt de registratie net iets anders dan in Nederland. Maar tot 750 kg hoef je, net als in Nederland, de tenttrailer niet te registreren. Neem contact met ons op wanneer je hierover meer details wilt weten. 

Kijk ook op de website van de Rijksoverheid (in Nederland) en van de Vlaamse overheid (België).

Onze aanhangerbasis is perfect om te gebruiken als regulier transportaanhanger, bv. voor:

– tuinafval
– verhuizingen
– inkopen bij de bouwmarkt
– haardhout halen
– transport van je meubels
– bouwafval wegbrengen
– en nog veel meer…

FAQ over de daktent

Na, natuurlijk mag dat. Sluit alle deuren en ramen en klap de vouwtent dicht. U kunt de tent enkele dagen vochtig samengepakt laten… maar uiterlijk op de 3e dag moet u deze ergens opzetten om te luchten.

Normal gesproken loopt het meeste vuil bij contact met water vanzelf van de tent. Wanneer dat niet gebeurt, kan je altijd een borstel en wat lauw water nemen om vlekken te verwijderen. In het ergste geval adviseren we speciale tentreiniger, wat je ook in onze online shop kunt vinden.

Ja, afhankelijk welke dakdragers je gebruikt, kun je deze gemonteerd aan de daktent laten en deze inclusief daktent van de auto afnemen. Op deze manier hou je de daktent in de juiste positie voor de volgende montage. Je zult niet veel meer dan 5 minuten hiervoor nodig zijn.

Een daktent kan op bijna iedere auto worden geplaatst. Wat je nodig hebt zijn 2 dakdragers / breedtedragers. De daktent wordt dan met de bijgeleverde U-schroeven aan de dakdragers bevestigd. De iKamper daktentmodellen komen met een innovatieve klem, die je met een bijgeleverde inbusschroef vastzet aan de dakdragers. Een montage direct aan de dakrailing is niet mogelijk. Ook bij een dakrailing heb je altijd dakdragers nodig.

Deze bieden wij bij de aanschaf graag aan, passend bij jouw auto. Geef hiervoor simpelweg je gegevens van je auto door bij gebruik van onze **configurator** .

Bij de meeste voertuigen ligt de daklast tussen de 75 en 100 kg. Dit is een aangegeven daklast in rijdende toestand. In stilstaande toestand mag het gewicht dat op het dak rust, beduidend hoger zijn.

Wanneer dit niet te dik is, is dat in de meeste gevallen beperkt mogelijk.

FAQ over kamperen

Gefeliciteerd! Zoals ieder kampeerder, krijg je er een keer mee te maken :-). Je hebt een geweldige, zonnige kampeervakantie gehad, alles liep soepeltjes en op de laatste dag gaat het regenen. Sommige trekken dit fenomeen op een magische manier aan, andere breken uit angst voor een paar regenwolken al dagen vóór vertrek op.

CAMPWERK’s advies: hou je hoofd koel!

Regen is niets ernstigs en wanneer je je bewust bent hoe je ermee omgaat, gaat alles veel ontspannender. Wij van CAMPWERK geven je de volgende tips mee:

–    Altijd een dun regenjack met capuchon in de auto leggen. Wanneer het gaat regenen op het moment van afbouwen, dan heb je deze snel bij de hand.
–    Vóór het samenvouwen van de tent, sluit je de vensters om zo de nattigheid buiten te houden. De tentstof is waterafstotend en slaat daarom niet door wanneer je de tentstof samenpakt.
–    Wanneer je het toch niet vertrouwd, kan je de matras ook nog eens overtrekken met de bijgeleverde nylon beschermhoes, zodat je zeker weet, dat er geen vocht op je bed komt.
–    Zodra je thuis bent aangekomen, ga rustig ontspannen. De tent loopt niet vanzelf weg. Wij raden je aan om de tent uiterlijk op de derde dag uit de hoes te halen en te luchten.
–    Vóórdat je de tent voor langere tijd opbergt, moet je deze goed drogen laten. Door het grote aandeel van het natuurproduct katoen in de tent kan er schimmel in de tent komen wanneer je dat niet doet.

Overigens … wanneer mensen zeggen dat je met een caravan of camper zonder inspanning in de regen afbouwt, vraag dan eens door wat ze daar exact mee bedoelen. De meeste caravans en campers worden ook gebruikt met een voortent of grote luifel, die thuis ook weer droog opgeborgen moet worden. Zoveel verschil is er niet.

We horen vaak de vraag: ‘Wat doe je wanneer het koud wordt?’ Het antwoord hierop is simpel. Sinds het bestaan van de mensheid verwarmen we ons wanneer het koud wordt.

Op de één of andere manier denken velen dat je een tent niet kunt verwarmen, omdat de warmte snel vervliegt. Een isolatiewaarde, zoals bij huizen, bestaat er voor een tent, caravan of kampeerauto niet. Wanneer het buiten koud is en je gebruikt geen kachel, dan wordt het binnen ook koeler.

Je zou kunnen stellen dat het in een tent sneller afkoelt. Dat zal wellicht zo zijn, maar stel je dan de vraag hoe snel het afkoelt in de auto op een koude dag, nadat je de auto hebt stilgezet en de kachel uitgedaan? Hoe lang duurt het voordat je gezichtjes op het raam kunt tekenen?

In de praktijk maakt het weinig uit, of het 10 minuten duurt in een camper, of 5 minuten duurt in een tent, voordat de warmte is vervlogen. Wat belangrijk is om te weten, is dat het zonder verwarming afkoelt.

Op basis daarvan hebben we een aantal mooie verwarmingssystemen in ons programma, die zelfs bij sneeuw de tent behaaglijk warm houden. CAMPWERK adviseert daarin voornamelijk elektrische en oliekachels die voor outdoor gebruik getest en geschikt bevonden zijn.

Elektrische kachels zijn voor ons altijd de eerste keuze.
Compact, snel geïnstalleerd, regelbaar en dankzij de mogelijkheden van stroom op campings, meestal ook de meest gunstige manier. Extra bergruimte voor brandstof heb je hiervoor niet nodig. Bovendien kan je deze kachel ook thuis gebruiken, wanneer je de tent sneller wilt laten drogen.

Olie- en gaskachels raden we je aan wanneer je autonoom onderweg wilt zijn. Olie en gas is in vrijwel iedere bouwmarkt te koop.

Tip van ons: neem je eigen kachel mee!

Ook in Italië komen koude nachten weleens voor. Voor de stemming is wat warmte dan wel zo goed.

Een extra voordeel van een verwarming is, dat het binnenklimaat van de tent ook verbetert.

Het is écht waar, maar ook tenttrailerbezitters gaan weleens naar het toilet 😉 .

Meestal gebruikt de kampeerder de sanitaire voorzieningen van de camping. Deze zijn in het algemeen schoon en goed geoutilleerd. Voor de nachtelijke gang naar het toilet (ja, ook wij zijn inmiddels op die leeftijd 😉 ) raden we een mobiel kampeertoilet aan. De mobiele variant van het vast ingebouwde toilet dat in vele caravans en campers zit en dezelfde eigenschappen heeft. Die zijn klein, handzaam en bieden toch een goed zitcomfort. Dankzij goed doordachte technologie, is het legen van deze toiletten vrij gemakkelijk en eenvoudig. Deze kampeertoiletten zijn dankzij toegevoegde toiletvloeistoffen vrij van vreemde luchtjes. Op basis van deze geïntegreerde vers- en vuilwatertanks zijn deze kampeertoiletten ook in het outdoorbereik te gebruiken. Als basis raden we onze kleine toilet-tent aan, die perfect achter de tenttrailer verdwijnt.

Veel campings bieden overigens steeds vaker privé sanitair op de eigen kampeerplek aan.