Bespaar tot wel 20%. Jubileumsactie 10 jaar Caravan Salon Düsseldorf

Brood bakken in de Dutch Oven

Koken met een Dutch Oven is erg populair. Maar hoe gebruik je dit nu optimaal op de camping? CAMPWERK heeft de autoriteit op het gebied van Dutch Ovens, De Vuurmeester, gevraagd om een aantal bijzondere Dutch Oven recepten te beschrijven. 

Brood uit de Dutch Oven

Deze maand een recept voor brood. Er is maar weinig dat meer voldoening geeft dan je eigen, vers gebakken brood uit de Dutch Oven.

Om een goed resultaat te krijgen adviseer ik je bij het bakken gebruik te maken van de ringmethode. Hierbij verdeel je de briketten in een ring onder- en bovenop de pan.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 2 gram suiker
  • 20 gram ongezouten boter
  • 300 milliliter lauw water

Aan de slag:

Zeef de bloem in een kom. Maak in het midden een kuiltje.

Strooi het zout langs de rand van de kom. Doe de gist, het suiker en de boter in het kuiltje. Giet er voorzichtig het lauwe water bij.

Meng de ingrediënten met een pollepel tot een nat deeg. Bestuif je werkblad met wat bloem, leg je deeg hierop en kneed het geheel in ongeveer 15 minuten tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg tot een grote bal, doe deze in een kom en dek af met een vochtige, schone theedoek of een stuk plastic folie. Laat het deeg op een warme plek 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Bekleed de Dutch Oven met bakpapier.

Druk het deeg plat tot alle lucht eruit is. Vorm een lap van het deeg die ongeveer 1 tot 2 centimeter dik is. Vouw de lap in drieën en kneed nogmaals goed door. Vorm weer een bol van het deeg, leg het in de Dutch Oven en dek af met een vochtige theedoek of een stuk plastic folie. Laat het deeg voor de tweede maal 1 uur rijzen op een warme plek.

Bak het brood door middel van de ringmethode gaar.

Tip: om te voorkomen dat de bodem van je brood verbrand kun je eerst een dekselsteun (trivet) in de Dutch Oven plaatsen. Daarop komt dan het bakpapier en je deeg.

De Vuurmeester

De Vuurmeester (alias Christian Boomker) heeft een passie voor Dutch ovens en buitenkoken en is initiatiefnemer van de Dutch Oven Cooking Society en organiseert het Northern Fires Outdoor Food Festival. Meer informatie over hem vind je op www.devuurmeester.nl. Overigens vind je hem ook op Facebook en Instagram.

Christiaan Boomker, De Vuurmeester