Hoe kies je jouw ideale overlanding-setup?

Niko Caignie uit Rumst (B) is fotograaf en regisseur. Samen met zijn vrouw en 2 dochters probeert hij in zijn vrije tijd zoveel mogelijk te reizen om met elkaar te genieten van het buitenleven. Hij deelt zijn ervaringen op zijn websites outdoor.nikocaignie.be en nikocaignie.be/travel . In deze blog gaat hij in waarom hij heeft gekozen voor hun overlanding-setup, de combinatie iKamper Skycamp daktent en CAMPWERK offroad Cargo trailer.

[lwptoc]

Je ideale overlanding-setup

Eén van de grootste en belangrijkste beslissingen bij het samenstellen van je overlanding-setup is je daktent. Er is een groot aanbod aan modellen en opties, waar ik hier niet uitgebreid op in ga. Ik heb dat al eens uitgeplozen toen ik op zoek was naar mijn beste keuze en dat heeft best wat tijd gekost. Het zou eeuwig duren om een handleiding te schrijven voor elke situatie en voor ieders behoefte. Wij zijn zelf voor de iKamper Skycamp gegaan, een hardshell 4-persoons daktent. Wat ik hier wel zal beschrijven zijn de voor- en nadelen van het reizen met een daktent.

Stekenjokk (Zweden): Ik ben hier eigenlijk nooit vertrokken. Wanneer ik mijn ogen sluit, ben ik er weer. Foto: Niko Caignie

Jezelf organiseren

We hebben allemaal dat romantische idee van reizen met een daktent: stoppen waar en wanneer je maar wilt, in de buurt van meren of bij een prachtig panoramisch uitzicht, alleen jij en je gezin en moeder natuur. Om eerlijk te zijn, zo is het ook!
En we houden allemaal van het feit dat de meeste van die tenten binnen enkele minuten zijn opgezet. Om eerlijk te zijn, zo is het ook!

Spontane beslissingen

Maar wat de meeste mensen vergeten, is het soort organisatie dat gepaard gaat met flexibel reizen met een tent op je dak. Het is de organisatie die maakt of je een flexibele reiziger bent of gewoon een logge, langzame stapel kampeerspullen. Als je goed georganiseerd bent, kun je impulsieve, snelle beslissingen nemen, zoals stoppen voor de nacht omdat je moe bent, een prachtige plek hebt gezien om te kamperen, ’s ochtends snel kunt vertrekken omdat er regen op komst is of de plek niet was wat je had verwacht. Ik kan (met trots) zeggen dat we zo zijn georganiseerd dat we in ongeveer 30 minuten kunnen stoppen en slapen en eten. ’s Morgens vertrekken kost ons 45 min, ontbijt, een goede kop koffie en de afwas inbegrepen.

Het geheim hiervan is dat je je spullen zo organiseert dat je niets hoeft uit te pakken. Wil je hier meer over lezen, ga dan naar mijn website en lees mijn blog Overlanding Essentials.

Teamwerk

Kortom, het opzetten van je tent kan een paar minuten duren, maar als je je hele koffer moet uitladen om je tafel te pakken, een zwembroek te zoeken of de pannen te laten koken … Dan ben je op weg om minstens een uur uit te laden en in te laden en hopelijk blijft het ondertussen droog. Dat is niet leuk. Je wilt de auto stoppen en binnen een uur genieten van het buitenleven. Dit soort reizen is teamwerk!

Foto: Niko Caignie

Flexibiliteit in je overlanding-setup

Een ander belangrijk aspect van reizen met een daktent is de flexibiliteit als je eenmaal klaar bent voor een langer verblijf.

Tussenstop

Wij als gezin houden ervan om rond te dwalen en van de ene unieke plek naar de andere te springen, op avontuur te gaan en te ontdekken. Maar als je op langere reizen gaat, zoals een maand of twee, heb je soms een pauze nodig en kom je gewoon een paar dagen tot rust. Dat doen we vaak op kleine gezellige campings zonder al te veel faciliteiten. Goede douches, een wasmachine en een rivier of meer om in te zwemmen is meer dan genoeg, anders zit je vast tussen de kampeerders en de caravanmensen. Die langere stops zijn ideaal om je spullen te repareren en te onderhouden, de was te doen, een warme douche te nemen, de omgeving te verkennen, nationale parken te bezoeken, te gaan wandelen, misschien een klein stukje beschaving te bezoeken, wat boodschappen te doen. En dat is waar we soms de grenzen van een daktent tegenkwamen. Bij het opzetten voor een paar dagen trek je wat meer spullen tevoorschijn om het verblijf wat comfortabeler te maken, extra stoelen, luifels, waslijnen en ga zo maar door.

Foto: Niko Caignie

Daarom de Cargo trailer

Dat betekent ook dat als je de buurt wilt verkennen, je alles moet inpakken en 50 km naar een nationaal park, stad of shoppingmall moet rijden. Daar doe je je ding en keer je terug naar de kampeerplaats om alles weer uit te pakken. Vooral als je een kleine pauze hebt tijdens je reis, is dat het laatste wat je wilt doen, extra inpakken en uitpakken.
Dat is één van de belangrijkste redenen waarom we hebben gekozen voor een aanhanger met een daktent erop. Niet voor de extra ruimte, die hebben we eigenlijk niet echt nodig. Maar gewoon om de mogelijkheid te hebben om de trailer en tent ergens achter te laten en erop uit te trekken. Je vertrekt ’s ochtends en als je ’s avonds terugkomt, is alles precies zoals je het achterliet. Spring van de autostoel in je comfortabele stoel en je bent klaar voor een kampvuuravond! Ik heb mijn aanhanger bij Campwerk gekocht en mijn eigen daktent erop gemonteerd met enkele kleine aanpassingen op basis van mijn behoeften. We hebben ook een keuken geplaatst, wat het wat gemakkelijker maakt om 2 of 3 keer per dag eten voor 4 personen te maken!

Je verliest een beetje flexibiliteit bij het kiezen van de onbetrouwbare modderige wegen in het achterland voor wat instant offroad-rijden. Maar we krijgen met deze overlanding-setup veel meer offroad-plezier wanneer we het basiskamp, waar we de trailer en daktent achterlaten, verlaten en de buurt gaan verkennen!

Ontdekken van de hunebedden in Portugal. Foto: Niko Caignie

On the road met iKamper daktent ergens bij een meer in Finland. Foto: Niko Caignie

Soms laten we de trailer thuis en gebruiken we de iKamper voortent voor extra woonruimte. Op deze wijze hebben we een flexibele overlanding-setup. Foto: Niko Caignie

De trailer is er om te slapen en te koken, de auto voor onze spullen en om te ontdekken. Foto: Niko Caignie

Met de combinatie iKamper Skycamp op onze CAMPWERK trailer zijn we superflexibel. Foto: CAMPWERK

Het weer en je kampeer-setup

En last but not least, een daktent is geen grote tent, dat betekent dat als je op pad bent en het regent gedurende meerdere dagen, je vastzit in een kleine ruimte van 2 bij 2 vierkante meter. In ons geval met 4 personen. Je kunt één of twee dagen spelletjes spelen met de kinderen, lezen, slapen, maar na een tijdje is dat gewoon waardeloos. Dan kun je ofwel vertrekken en zonniger gebieden zoeken of een voortent of extra tent opzetten om in te wonen. Ik heb in mijn overlanding-setup 2 luifels op de auto die een perfecte beschutting bieden op regenachtige dagen, maar die je niet uit de wind en kou halen. Houd dus een regenplan in gedachten! Het is op die regenachtige dagen dat je er meestal op uitgaat om iets beters te vinden dan naar het plafond van je tent te staren, vooral met kinderen. Musea of zelfs een goed restaurant om voor je te laten koken en om geen afwas te hoeven doen. Extra spullen zoals luifels of zelfs een kleine extra tent kunnen een goed humeur redden. Of zoek een goede kampeerplek met een ruimte waar je kunt schuilen.

___

Dit artikel verscheen ook in 4WD Magazine

Meer van dit soort artikelen lezen, maar dan op papier? Neem een abonnement op 4WD Magazine. 

Scroll naar boven
Offroad
Verhoogd en extra stabiel voor op de weg en off-road… Wat doe je als je in regio’s met slechte wegen reist of met een terreinwagen of SUV rijdt waarvan de koepelhoogte niet geschikt is voor conventionele aanhangers? De oplossing: de terreinwagen van CAMPWERK – speciaal ontwikkeld voor extreme omstandigheden. Dit unieke model overtuigt met een verhoogd en bijzonder robuust AL-KO chassis dat zelfs de meest veeleisende offroad-routes aankan. De hele opbouw is gemaakt van lichtgewicht maar stevig aluminium, versterkt met robuuste roestvrijstalen onderdelen. Zo ben je ideaal uitgerust voor elk terrein.
Zwart / Zilver
Nu verkrijgbaar: de CAMPWERK Offroader in de exclusieve Black/Silver Edition CAMPWERK breidt zijn assortiment uit en biedt de populaire offroad-tenttrailer nu ook aan in de begeerde Black/Silver Edition. De hoogwaardige aluminium carrosserie is volledig geanodiseerd in mat zwart, terwijl de spatborden zijn voorzien van een poedercoating in elegant “Gun Silver Metal”. Een absolute blikvanger op elke weg en in elk terrein!
De terreinwagen van CAMPWERK overtuigt door zijn lichte constructie: Dankzij de aluminium opbouw weegt de basis leeg slechts rond de 300 kg. Met een toelaatbaar totaalgewicht van 1,5 ton biedt hij een indrukwekkend laadvermogen tot 1,2 ton – ideaal voor kleine uitstapjes, transport en zelfs grotere expedities.

Visueel past de aanhanger perfect bij het uiterlijk van een terreinwagen of SUV met zijn grove MT-banden en robuuste aluminium spatborden over de hele lengte. De spatborden zijn ook zo ontworpen dat ze ideaal zijn voor het veilig vervoeren van benzine- en waterflessen of gasflessen.

Om flexibiliteit te garanderen, kunnen de banden van de off-roader op verzoek individueel worden aangepast aan het trekkende voertuig, zodat er slechts één set reservewielen nodig is. De standaard kogelkopkoppeling kan optioneel worden vervangen door een DIN- of NAVO-oog.
T-trekstang of V-vork?
Duizenden bestuurders van aanhangwagens kennen het probleem van krappe ruimtes maar al te goed: als je een smalle rijstrook oprijdt en een bocht moet maken, is het belangrijk om je auto zo ver mogelijk tegen de aanhangwagen aan te zetten om de bocht zonder problemen te kunnen nemen. Met een T-drawbar kunt u de maximale stuuruitslag benutten. Precies daarom vertrouwen wij bij CAMPWERK op deze beproefde techniek – voor optimale flexibiliteit en wendbaarheid, hoe krap het ook wordt.
T-trekbalk
V-vork
T-trekbalk
V-vork
Chassis
Aluminium bovenbouw
Wielen
Terreinwaarden
Uitgerust voor elke situatie dankzij de veelzijdige accessoires...

Verhoogde onderkant

20 liter bus

Trekhaakadapter voor fietsendrager met koppeling

2-4 fietsenrekken

Anti-slipkoppeling

Onroad

De perfecte oplossing voor je kampeeravontuur: Road trailer met tent Stel je een eersteklas uitgeruste road trailer voor die ideaal is voor kampeertrips in Duitsland en de omringende landen.
Deze aanhanger wordt geleverd met een stevige houder voor een bijpassende tent die in een handomdraai kan worden opgezet.
Het resultaat is je mobiele thuis – klaar voor onvergetelijke tochten!

Uw beslissende voordeel: u bent ideaal uitgerust op vakantie op een bijzonder kosteneffectieve manier. En als je niet op reis bent, kun je de aanhanger gebruiken als een conventionele aanhangwagen. We bieden je de aanhangwagen in twee versies aan, afhankelijk van je behoeften: Een ongeremde versie met een totaalgewicht van 750 kg en de geremde versie met een totaalgewicht van 1.300 kg, die wij aanbevelen.
10 jaar garantie
Onze trailerbasis is niet in het laboratorium gemaakt – hij is gemaakt voor de echte wereld. Het robuuste ontwerp is geoptimaliseerd voor zware omstandigheden. Oversized assen en vrijwel onverwoestbare aluminium frames zorgen voor een uitzonderlijke duurzaamheid. Wij zijn de enige leverancier in Duitsland die je 10 jaar garantie geeft op deze unieke kwaliteit!
T-trekstang of V-vork?
Duizenden bestuurders van aanhangwagens kennen het probleem van krappe ruimtes maar al te goed: als je een smalle rijstrook oprijdt en een bocht moet maken, is het belangrijk om je auto zo ver mogelijk tegen de aanhangwagen aan te zetten om de bocht zonder problemen te kunnen nemen. Met een T-drawbar kunt u de maximale stuuruitslag benutten. Precies daarom vertrouwen wij bij CAMPWERK op deze beproefde techniek – voor optimale flexibiliteit en wendbaarheid, hoe krap het ook wordt.
T-trekbalk
V-vork
T-trekbalk
V-vork
Chassis
Aluminium bovenbouw
Uitgerust voor elke situatie dankzij de veelzijdige accessoires...

Verhoogde onderkant

20 liter bus

Trekhaakadapter voor fietsendrager met koppeling

2-4 fietsenrekken

Anti-slipkoppeling

Materiaal en verwerking.
Het tentdoek van onze vouwwagens is gemaakt van een hoogwaardige, 450 g gemengde stof, ook wel canvas genoemd. Deze unieke combinatie van katoen en polyester combineert de voordelen van een natuurlijke vezel met die van een modern hightechmateriaal. Het resultaat is een robuuste, ademende stof die indruk maakt door zijn aangename gevoel en hoge dimensionale stabiliteit.

Het tentdoek, dat ook door het leger wordt gebruikt, is geïmpregneerd en bijzonder scheurvast dankzij het ripstop-procedé. Bij deze speciale weeftechniek worden dikkere draden met tussenruimtes van ongeveer 10-15 millimeter in de stof geweven, waardoor de stof zijn karakteristieke tegelstructuur en uitzonderlijke scheurbestendigheid krijgt. Het spreekt voor zich dat onze stoffen ondoorzichtig zijn en dus optimale bescherming en privacy bieden.
De basis van onze vouwwagens is een robuust roestvrijstalen frame met een dikte van 3×3 cm. Een 1,8 cm dik, waterbestendig houten vloerpaneel is stevig aan dit stevige frame bevestigd met roestvrijstalen schroeven. Het frame van de vouwwagens is ook gemaakt van gegalvaniseerde stalen buizen en speciale roestvrijstalen onderdelen die zorgen voor maximale stabiliteit. De moderne oppervlakteafwerking biedt niet alleen een hoge mate van corrosiebescherming, maar geeft het materiaal ook een aangenaam gevoel en zorgt voor een duurzame, weerbestendige constructie.
We gebruiken uitsluitend garen van de Duitse marktleider Amann. Dankzij de combinatie van een katoenen kern en een polyester kern met hoge sterkte heeft dit garen een bijzonder hoge treksterkte en een uitstekende waterbestendigheid.

Bij contact met water zwelt de katoenen hoes op en sluit de naadgaten die tijdens het naaien zijn ontstaan. Voor extra bescherming zijn alle naden in het dak voorzien van een transparante afdichtstrip om maximale waterdichtheid te garanderen.
Minder is soms meer.
We krijgen vaak de vraag: Hoe zit het met de waterkolom? Voor tentdoeken wordt de waterdichtheid van de stof gespecificeerd in de vorm van de waterkolom. Voor katoenen tenten ligt deze waarde meestal rond 300 tot 400 mm. Onze tentstof biedt echter een uitzonderlijk hoge waterkolom voor katoenen stof van ongeveer 750 mm. Dit betekent dat er theoretisch meer dan 75 cm water op het materiaal kan staan voordat de eerste druppels binnendringen.

Een groot voordeel van katoen als natuurlijke grondstof is dat het kan opzwellen als het vochtig wordt, wat zorgt voor extra waterdichtheid. Synthetische stoffen daarentegen kunnen niet opzwellen en moeten een veel hogere waterkolom hebben (tussen 3.000 en 10.000 mm, afhankelijk van het materiaal) om een vergelijkbare waterdichtheid te bereiken.
Welterusten.
De comfort slaapset bestaat uit een hoogwaardige viscoschuimmatras die zich perfect aanpast aan de individuele lichaamsvorm en zo zorgt voor een rustgevende nachtrust. De set wordt aangevuld met het innovatieve Froli bedveringssysteem, dat garant staat voor een uitzonderlijke slaapervaring. Perfect slaapcomfort in een doordacht totaalpakket.
Premium matras.
Een uitstekende matras is de basis voor een gezonde en rustgevende slaap. Net zoals ieder mens uniek is, moet ook zijn matras op maat gemaakt zijn.
Onze eersteklas matras past zich perfect aan de contouren van het lichaam aan en bevordert een orthopedisch correcte positionering van de wervelkolom. Dankzij gerichte drukontlasting kunnen rugspieren en tussenwervelschijven optimaal ontspannen. De innovatieve constructie en hoogwaardige materialen creëren een ideale slaapomgeving.
CAMPWERK kent geen compromissen: We vertrouwen op flexibel viscoschuim met geheugenfunctie. De unieke combinatie van ondersteunende schuimkern en ontlastende viscoschuim topper zorgt voor maximaal slaapcomfort.
Ophanging.
Goede ventilatie is cruciaal voor je welzijn en slaaphygiëne. Om maximaal slaapcomfort te garanderen, combineren we onze matras met een innovatieve Froli lattenbodem. De flexibele veerelementen vormen een comfortabele lattenbodem met individueel instelbare hardheidszones. Deze combinatie zorgt voor een orthopedisch correcte positionering van het lichaam en biedt gerichte, drukverlagende ondersteuning. Dit voorkomt effectief spanning en eenzijdige belasting. De open, luchtdoorlatende cellen zorgen bovendien voor optimale ventilatie en een gezond slaapklimaat.
Ben je allergisch of heb je speciale gezondheidseisen? Geen probleem! We werken samen met een gerenommeerde Duitse matrassenfabrikant om oplossingen op maat aan te bieden. Neem gewoon contact met ons op en samen vinden we de ideale matras voor uw behoeften.