Leven in een daktent – Een van de belangrijkste en grootste beslissingen bij een vakantie met een overlandvoertuig is de keuze van je daktent.
Er zijn talloze modellen, varianten en opties en het is onmogelijk om ze allemaal op te noemen.
Anders zou het heel wat tijd in beslag nemen om een gids voor elke situatie en een lijst voor elke individuele behoefte samen te vatten.
Een bijzondere tip waar wij ook voor kozen is de iKamper Skycamp, een hardschalige daktent met comfortabele leefruimte en talloze gebruiksmogelijkheden voor 4 personen.
Om je een overzicht te geven, zal ik nu de voor- en nadelen van reizen met een daktent belichten.
Camping Ratgeber:
Thuis is waar de hemel de grond raakt
De belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je met een daktent reist zijn 3 dingen: organisatie, flexibiliteit en het weer!
Hier is een vertaald reisverslag, oorspronkelijk geschreven door Niko Caignie. Stekenjokk (Zweden): Ik ben hier eigenlijk nooit weg geweest.
Als ik mijn ogen sluit, ben ik er (bron: Niko Caignie) Ergens bij een meer in Finland (Bron: Niko Caignie)
Organisatie: planning, structuur & orde
Reizen is teamwork!
Als je denkt aan reizen met een tent op het dak, heb je meteen een romantisch beeld in je hoofd: stoppen waar en wanneer je maar wilt, slapen bij meren en ’s ochtends wakker worden met een adembenemend panoramisch uitzicht.
En dat alles in een ontspannen en idyllische sfeer samen met je geliefden.
Dat is precies hoe het in werkelijkheid kan zijn!
Maar het spannendste is het feit dat de meeste van deze tenten in een handomdraai kunnen worden opgezet.
Wat de meeste mensen echter vergeten, is de organisatie die komt kijken bij het reizen met een daktent.
Het is de organisatie die bepaalt of je een geweldige tijd zult hebben als flexibele kampeerder of dat je voortdurend te maken hebt met een stapel rondslingerende kampeerspullen.
Als je vanaf het begin goed georganiseerd bent, kun je ook spontane beslissingen nemen, zoals op het laatste moment een stop maken omdat je moe bent of een aantrekkelijke plek hebt gevonden die op dat moment bij je past.
s Ochtends vertrekken moet soms ook heel snel gebeuren, bijvoorbeeld als het regent of als de plek anders is dan je had verwacht.
Organisatie en structuur kunnen dit een stuk makkelijker maken!
Ik kan (met trots) zeggen dat we zo georganiseerd zijn dat we in ongeveer 30 minuten kunnen stoppen en klaar zijn om te slapen en te eten.
s Ochtends vertrekken duurt ongeveer 45 minuten – een heerlijk ontbijt, een goede kop koffie en de afwas inbegrepen!
Het geheim hierachter is om al je uitrusting zo te structureren dat je niets hoeft uit te pakken.
Met andere woorden, het is een voordeel als je niet de hele kofferbak hoeft uit te ruimen om bij de campingtafel, zwembroek of pannen om te koken te komen.
Dit bespaart niet alleen enorm veel werk en tijd, maar verkleint ook het risico om in de regen terecht te komen. Bron: Niko Caignie
Flexibiliteit: stoppen en pauzeren
Flexibiliteit is een ander essentieel aspect van reizen, vooral als je een langer verblijf met de daktent hebt gepland.
Iedereen houdt er immers van om zijn omgeving te verkennen, nieuwe dingen te ontdekken, avonturen te beleven en naar believen van locatie te veranderen.
Maar als je langere reizen van meerdere weken maakt, heb je soms een pauze nodig om een paar dagen tot rust te komen.
We plannen vaak een kort verblijf op een gezellige camping om onze uitrusting te repareren en te onderhouden, dingen uit te zoeken, de was te doen, een warme douche te nemen, boodschappen te doen, weer van de beschaving te genieten, te gaan wandelen enzovoort.
Een kleine camping zonder al te veel faciliteiten is hiervoor meestal voldoende.
Goede douches, een wasmachine en een rivier of meer om in te zwemmen zijn meer dan genoeg.
Zo’n meerdaagse vakantie is ideaal om wat meer uitrusting uit te zoeken, zoals stoelen, waslijnen en luifels, om je verblijf wat comfortabeler en gezelliger te maken. Bron: Niko Caignie
Flexibel onderweg: je auto is je thuis
Als je kampeert met een daktent, is je auto praktisch je thuis!
Hij gaat overal met je mee en bespaart je bijvoorbeeld extra in- en uitpakwerk tijdens je reis.
Als je de omgeving wilt verkennen of boodschappen wilt doen, hoef je niet alles in te pakken en 50 km te sjouwen naar het dichtstbijzijnde nationale park, maar heb je je auto bij je, wat vooral handig is omdat je tijdens je reis toch wilt uitrusten en ontspannen.
Dit is een van de belangrijkste redenen waarom een vouwwagen met tent op het dak een ideale optie is.
Niet alleen de extra ruimte is praktisch, maar ook de mogelijkheid om de aanhanger met tent ergens achter te laten en op ontdekking uit te gaan.
Je vertrekt ’s ochtends en komt ’s avonds terug wanneer je maar wilt.
Alles blijft precies zoals je het hebt achtergelaten.
Je springt gewoon van de autostoel in de comfortabele fauteuil en bent klaar voor een gezellig kampvuur.
Ik kocht mijn caravan bij Campwerk en zette er mijn eigen daktent op, met een paar kleine aanpassingen om aan mijn behoeften te voldoen.
We hebben ook een keuken ingebouwd, wat het wat makkelijker maakt om twee of drie keer per dag eten te bereiden voor 4 personen!
Kleine tip!
Je verliest wel wat flexibiliteit als je over de modderige wegen in het binnenland reist, maar je krijgt het extra buitenplezier om van de gebaande paden af te gaan en alle binnenwegen in de omgeving te verkennen! Aanhangwagen met daktent als basiskamp (Bron: Niko Caignie) De trailer is om te slapen en te koken – de auto voor uitrusting en verkenning (Bron: Niko Caignie)
Weer: Wat moet ik doen als het regent?
En last but not least: Wat doe ik als het weer roet in het eten gooit?
Ondanks alle voordelen van een daktent, is het belangrijk om te onthouden dat hij weliswaar genoeg ruimte en opbergruimte biedt voor het hele gezin, maar dat het geen volwaardige tent is.
Dit betekent dat als het onderweg een paar dagen regent, je vastzit in deze kleine, lage ruimte van ongeveer 2 x 2 meter.
In ons geval met 4 personen!
Je kunt jezelf gemakkelijk een paar uur of zelfs dagen bezighouden met spelletjes spelen met de kinderen, slapen en lezen, maar na een lange tijd kan het behoorlijk vervelend worden om alleen maar te zitten.
Als dit het geval is, kun je de locatie veranderen en op zoek gaan naar zonnigere plekken of een luifel of voortent opzetten waar je wat extra tijd kunt doorbrengen.
Ik heb 2 luifels op mijn auto geïnstalleerd, die perfecte bescherming bieden voor regenachtige dagen, maar helaas ben je niet beschermd tegen wind en kou.
Regenplan: Zoek het van tevoren uit
Vergeet dus niet om een regenplan te maken voor je reis!
Want als het pijpenstelen regent, wil je naar buiten, je omgeving verkennen en een betere manier vinden om de tijd door te brengen dan naar het plafond te staren.
We raden je ook restaurants, musea of speelgelegenheden in de buurt aan die je bij slecht weer kunt bezoeken om het beste uit je vakantie te halen.
Conclusie: reizen met een daktent
Reizen met een daktent is een ideale, ontspannen en spannende manier om van je vakantie te genieten.
Er zijn echter nog steeds belangrijke factoren die je vakantie kunnen beïnvloeden: Flexibiliteit, vooral het gebrek eraan, een goede organisatie en het weer zijn de 3 punten die van cruciaal belang zijn.
Als je echter met een daktent reist, heb je altijd je thuis bij je en kun je optimaal genieten van je avontuurlijke en veelbewogen tijd in de natuur.
Als je echter geïnteresseerd bent, kun je misschien een daktent huren voordat je er een koopt om te zien of hij je bevalt en of hij bij je past.
Ik zou me geen andere manier van reizen kunnen voorstellen! (Bron: Niko Caignie)
Dit artikel beschrijft de reiservaringen en tips van Niko Caignie!
Je kunt zijn originele artikel “The rooftop tent way of life” hier lezen: