Toprecepten voor kamperen – Als je gaat kamperen, wandelen, backpacken of reizen met een daktent, heb je veel te doen.
Helaas hoort lekker eten daar meestal niet bij.
Het kan ronduit onmogelijk zijn om genoeg eten en spullen in te pakken om heerlijke en gevarieerde maaltijden te bereiden, toch?
Fout!
Met de juiste kennis kun je geweldige maaltijden bereiden zonder veel apparatuur of ingrediënten.
Bekijk deze 25 makkelijke campingrecepten met 5 ingrediënten of minder en je zult nooit meer op dezelfde manier koken.
Camping Ratgeber:
Roerei voor kampvuur: met 3 simpele ingrediënten
Ik weet wat je denkt, “iedereen maakt roerei, het is niets bijzonders”.
Maar luister naar me.
De meeste roereieren die mensen maken zijn of futloos, teleurstellend en gewoon jammer.
Vooral de eieren die tijdens het kamperen worden gemaakt.
Maar als je dit recept subliem onder de knie krijgt, zullen wolkachtige eieren je beloning zijn.
Ingrediënten
- Eieren
- Water
- Geklaarde boter
Voorbereidingen
Doe je ingrediënten in een sauspan of steelpan.
Geen koekenpan, zoals je waarschijnlijk gewend bent.
Het beste is om de eidooiers eerst ongebroken te laten.
Als er eentje breekt als je het kraakt, is dat prima.
Begin van het vuur af en roer alleen om het eiwit en het water te mengen.
Zet de pan dan op het vuur.
Zodra de eieren warm zijn, kun je de dooiers breken en de eieren mengen.
Op dit moment moet de boter ook beginnen te smelten.
Als de boter gesmolten is, haal je de pan van het vuur en blijf je roeren.
Je wilt de eieren steeds van het vuur halen en dan weer aanzetten.
We zijn op zoek naar een langzaam vuur dat de eieren nauwelijks kookt en de boter smelt, maar meer ook niet.
Meestal is het een routine van 30 seconden boven het vuur, 15 seconden eraf.
Als de boter helemaal gesmolten en geklutst is, kun je de eieren nog wat langer op het vuur laten staan.
Blijf roeren tot de eieren net samenkomen.
Je eieren zullen er niet gaar uitzien, en dat zullen ze ook niet zijn.
Maar haal ze toch van het vuur.
De restwarmte in de pan zal je eieren perfect maken.
Je kunt je eieren trouwens ook thuis op deze manier koken.
Gegrilde zoete aardappelfrietjes: knapperig & heerlijk
Friet hoort bij de vakantie, geen 5-gangenmenu bereiden is nu eenmaal wat veel ouders willen.
Kinderen zijn altijd blij met friet en de zoete aardappelversie is zeker een beetje gezonder!
Ingrediënten
- 2 middelgrote zoete aardappelen
- 2 eetlepels olijfolie of plantaardige olie
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 pak Ranch Droge Mix
Voorbereiding
Was de zoete aardappelen en droog ze.
Snijd ze vervolgens in de lengte in repen van ongeveer 1/3 inch breed aan elke kant, zodat ze op frietjes lijken.
Het belangrijkste is dat ze gelijkmatig zijn, zodat ze tegelijk kunnen bakken.
Als je krokantere frietjes wilt en je hebt de tijd, week de frietjes dan 30 minuten in water en laat ze een uur uitlekken voordat je verder gaat.
Zo niet, dan is dat ook prima, ze zullen nog steeds heerlijk zijn.
Neem alle ingrediënten en meng ze door elkaar in een kom.
We willen een gelijkmatige verdeling van alle lekkere kruiden en het droge mengsel.
Leg deze frietjes op een stuk aluminiumfolie dat over een plaatpan is gelegd.
Plaats de pan op een rooster boven een open vuur of op het middelste rooster van een barbecue.
We willen de aardappelen gaar en de buitenkant lekker knapperig maken.
Afhankelijk van je hitte wil je ongeveer tien minuten per kant, waarbij je ze één keer omdraait.
Muesli boven het kampvuur: een ander soort ontbijt
Natuurlijk kun je thuis muesli maken voordat je naar de camping gaat.
Maar als je je muesli vers en boven een open vuur maakt, geef je het smakelijke eigenschappen die smaak, aroma en textuur toevoegen.
Ingrediënten
- 6 kopjes gerolde haver
- 2 kopjes pecannoten of amandelen
- ½ kopje plantaardige olie
- ½ tot 1 kopje ahornsiroop
- 1 kopje gedroogde veenbessen
Voorbereiding
Pak een gietijzeren pan die lekker heet is.
Voeg je noten toe en draai ze om.
Het is een goed idee om de pan van het vuur te halen terwijl je ze omgooit, zodat ze niet verbranden.
Zodra ze een lekkere notengeur beginnen te krijgen, kun je de havermout toevoegen.
Kook ze langzaam boven het vuur tot ze bruin en nootachtig worden.
Haal de pan van het vuur en voeg de plantaardige olie en ahornsiroop toe.
Afhankelijk van de consistentie die je lekker vindt, kun je meer of minder siroop gebruiken.
Roer dit door elkaar en wanneer het helemaal gemengd is, giet je het in een kom.
Voeg de gedroogde cranberry’s toe en eet warm.
Je kunt het ook afgedekt bewaren, dan kun je er meerdere ontbijten mee maken.
Roerbakaardappelen: Lekker & makkelijk
Dit gezonde ontbijt is een makkelijke campingmaaltijd en een geweldige manier om de dag te beginnen.
Het wordt bereid in een pan en geserveerd voor vier personen.
Ingrediënten
- 2 middelgrote aardappelblokjes
- 8 eieren, geklutst
- 1 gesnipperde ui
- 2 gehakte paprika’s (naar keuze)
- 2 eetlepels boter
Voorbereidingen
Doe eerst 1 eetlepel boter in je gietijzeren pan en zet die op het vuur.
Smelt het en verdeel het over het geheel.
Voeg vervolgens de aardappelen, uien en paprika’s toe.
Ik heb de aardappelen graag in stukken en de uien en paprika’s graag in stukjes, maar dat is jouw keuze.
Kook deze tot de aardappelen zacht zijn en de uien en paprika’s mooi gaar.
Dit duurt ongeveer 20 minuten, maar het hangt af van je vuur.
Voeg als derde de volgende eetlepel boter toe en, zodra deze gesmolten is, de eieren.
De eieren zullen alle ruimtes tussen de aardappelen, paprika’s en uien opvullen.
Maar voor een gelijkmatige gaartijd dek je de pan af met een deksel of aluminiumfolie en laat je hem koken tot de eieren mooi gaar zijn, ongeveer 4 minuten.
Visfilet gebakken in bier: een ongewone combinatie
Bier en vis gaan op het eerste gezicht niet samen?
Dit recept is een echte traktatie en is ook nog eens makkelijk te bereiden!
Ingrediënten
- 1 pond visfilets, een half pond per persoon, voor twee personen
- 1 kop karnemelkpannenkoekenmix
- 1 kop bier
- 1 kop bloem
- ¼ kopje bakolie
Voorbereiding
De eerste stap is om het bier open te maken en een slok te nemen.
We willen dat de olie lekker heet is als we klaar zijn met het bakken van onze visfilets, dus laten we hem nu opwarmen.
Goed gedaan!
Neem nog een slok bier!
Onze visfilets moeten worden schoongemaakt en gedroogd.
Je kunt deze visfilets in een winkel kopen, maar hopelijk heb je ze zelf gevangen, gevild, schoongemaakt, uitgebeend en gedroogd (want dat kan ik niet).
Hoe dan ook, neem je visfilets en wentel ze door de bloem.
We willen gewoon een gelijkmatige laag bloem over de hele vis.
Neem nog een slokje.
Nu willen we de pannenkoekenmix en ongeveer ¾ kopje bier met elkaar mengen.
De rest van het bier is voor jou.
Meng het met een vork tot een glad mengsel.
Nu nemen we onze met bloem bestrooide visfilets en dopen ze in het beslag.
Nogmaals, we willen een gelijkmatige laag.
Leg deze visfilets in de olie en bak ze tot de buitenkant goudbruin en lekker is.
Als de buitenkant gaar is, moet de binnenkant mooi, vochtig en glanzend zijn.
Bak er maar twee tegelijk, want te veel vis in de pan bakken is niet goed.
Als ze allemaal gaar zijn (en je de eerste licht gebakken visfilet hebt opgegeten, om er zeker van te zijn dat hij gaar is, en daarna het bier op hebt), laat je ze een beetje uitlekken op een papieren handdoek.
Daarna kun je ze bestrooien met wat dille, peper of citroen, maar het is niet echt nodig.
Ze zijn zo al perfect.
Vegetarisch: Top 5 recepten voor kampeerders
Ben je een vegetarische kampeerder?
Als het antwoord ja is, dan zijn we er om je te helpen.
We begrijpen hoe moeilijk het is om te gaan kamperen en eenvoudige maar lekkere vegetarische recepten te vinden.
Daarom hebben we een lijst samengesteld met de 5 beste vegetarische recepten voor op de camping!
Als je gerookt zeezout nog niet hebt geprobeerd op je gegrilde groenten, dan mis je echt iets!
- Pasta Primavera
- Maïskolf met chilililimoen
- Gegrilde tofu & sobanoedels
- BBQ gebakken zoete aardappelen
- Kampvuurcake
Pasta Primavera: Kaas en roomsaus
We hebben een zwak voor pasta, dus dit was precies wat we nodig hadden.
Dit is zo’n eenvoudig recept en het is perfect gelukt in de Nederlandse oven.
We vonden 17 kolen bovenin en 14 onderin perfect.
Ingrediënten
- 1 pot pastasaus
- 1 pakje mozzarella kaas
- 450 g groenten naar keuze
- 1 pakje pasta
- 1/2 kopje geraspte Parmezaanse kaas
Voorbereiding
Combineer de pastasaus en de helft van de mozzarella en Parmezaanse kaas in een grote kom.
Kook vervolgens de groenten en pasta.
Meng vervolgens alles in een ovenschaal en bestrooi met de resterende mozzarella.
Dek ten slotte af met aluminiumfolie en bak 25 minuten in de Nederlandse oven.
Chili-limoenmaiskolf: de barbecueklassieker
Maïskolf is zo’n traditioneel gerecht.
Dit recept geeft er een kleine draai aan en maakt het heel smakelijk.
Dit recept hoeft niet aangepast te worden omdat het al geschikt is voor kamperen.
Als je rechtstreeks boven het kampvuurrooster kookt, moet je de maïskolf in aluminiumfolie wikkelen of het rooster goed schoonmaken.
Ingrediënten
- 4 gepelde maïskolven
- 2 eetlepels boter
- 1/2 theelepel chilipoeder
- 1/2 theelepel geraspte limoenschil
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel versgemalen zwarte peper
Voorbereidingen
Doe de suikermaïs in een kom, bedek de kom met waspapier en zet hem op het vuur.
Doe op dezelfde manier de boter in een andere kom en wacht tot deze gesmolten is.
Roer er dan het chilipoeder, de limoenrasp, zout en peper door en verdeel tot slot het botermengsel gelijkmatig over de gekookte maïs.
Soba noedels & gegrilde tofu: vleesvervanger
We hebben dit gerecht voor het avondeten gemaakt en ons gezin vond het heerlijk!
Om het voor ons op de camping zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we veel van het voorbereidende werk van tevoren gedaan; we hebben de noedels gekookt en de dressing gemaakt.
We gebruikten de kampvuurgrill om de tofu te grillen en het werd erg lekker!
Klik hier voor het recept.
Ingrediënten
- 340 g gedroogde sobanoedels
- 180 ml extra vierge olijfolie
- 450 g extra harde tofu (uitgelekt en drooggedept)
- 3 middelgrote teentjes knoflook
- 3/4 theelepel fijnkorrelig zeezout
- 3 kleine/medium sjalotten
- 3 kleine serrano pepers (fijngehakt)
- 1 bos (ongeveer 4 handen) koriander (steeltjes afgeknipt)
- 1 theelepel natuurlijke rietsuiker (of bruine suiker)
- 2 theelepels vers limoensap
Voorbereiding
Kook eerst de sobanoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking, zout ze royaal en spoel ze dan af met water en olie.
Je kunt ze tot gebruik een nacht in een grote plastic zak in de koelkast laten staan!
De dressing is iets uitdagender.
Plet de knoflook en het zout tot een pasta en doe er dan één voor één de sjalotjes bij, evenals de paprika en koriander, een handjevol per keer.
Het mengsel moet redelijk glad zijn.
Voeg de suiker toe en vervolgens het limoensap voordat je geleidelijk de olijfolie erdoor roert.
Proef en pas de smaken aan indien nodig.
Snijd de tofu in plakken, wrijf ze voorzichtig in met olijfolie en leg ze op een matig hete grill.
Bak één kant goudbruin, draai om en gril de andere kant.
Besprenkel om te serveren de sobanoedels met een flinke hoeveelheid van de dressing, zodat er genoeg overblijft om royaal over de tofu te sprenkelen.
Leg de tofu bovenop de noedels en besprenkel met meer dressing.
BBQ gebakken zoete aardappelen: een pittige smaaksensatie
Dit was weer zo’n supersimpel maar smaakvol recept.
Er is gewoon iets met aardappels gekookt in aluminiumfolie dat ze extra lekker maakt.
Er is niet eens voorbereiding vooraf nodig, gooi er gewoon wat aluminiumfolie in en koken maar.
Ingrediënten
- 8 middelgrote zoete aardappelen
- 4 theelepels olijfolie
- 4 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 lente-ui in plakjes gesneden
Voorbereiding
Wrijf elke aardappel in met een beetje olie en zout en wikkel ze dan in een dubbele laag folie.
Zodra de kolen van de barbecue roodgloeiend zijn, leg je de aardappelen er rechtstreeks op.
Laat 15 min. garen.
Draai ze om met een tang en laat ze nog eens 15 minuten garen.
Bak nog eens 15 minuten.
Haal er een uit, wikkel hem uit en controleer of hij gaar is.
Haal de bovenkant van de folie van elke aardappel, snijd open en bedek met een lepel yoghurt en een paar plakjes bosui.
Kampvuurcake met sinaasappelschil: snel & makkelijk
Dit recept was niet alleen leuk om te maken, maar het was ook heerlijk!
We hadden nog nooit van deze manier van koken gehoord, dus het was interessant om het uit te proberen.
Maak je geen zorgen, we hebben alle sinaasappels die we eruit hebben gesneden bewaard en de hele dag door gegeten.
Je hoeft niets van tevoren te maken, dus dit is een vrij gemakkelijk recept voor een weekendje kamperen.
Ingrediënten
- 4 sinaasappels
- 150 g pure chocolade
- 100 g boter
- 2 eieren
- 60 g suiker
- 40 g bloem
Voorbereiding
Snijd eerst een plakje van de bovenkant van de sinaasappel.
Haal vervolgens het vruchtvlees uit de sinaasappel.
Giet het muffinbeslag in de sinaasappels.
Doe het kapje er weer op en wikkel in aluminiumfolie.
Leg ze vervolgens in de kachel, wacht ongeveer 15 minuten, haal ze er voorzichtig uit en laat ze iets afkoelen.
Voilá sinaasappelcake