Kampeerplaatsen, parkeerplaatsen, wild kamperen – waar is het toegestaan om in een daktent te overnachten en waar niet?
Niet alleen in Oostenrijk verleidt menig bergmeer je om gewoon aan de oever te stoppen en daar te slapen. In Duitsland verleiden landbouwwegen tussen wijngaarden of zelfs een parkeerplaats in de duinen je om gewoon te stoppen met een daktent op het dak van je auto. Maar is dat toegestaan? En hoe zit het met camperplaatsen? Zijn daktentreizigers hier welkom?
In dit overzicht vind je de belangrijkste informatie over waar het mogelijk is om in een daktent te overnachten – en waar het verboden is.
Camping Ratgeber:
Overnachten op een parkeerplaats met een daktent
Omdat u met uw daktent altijd in een auto reist, is een van de eerste regels die in Duitsland moet worden nageleefd de StVO.
Want waar en hoe u ook reist met een daktent, u neemt altijd deel aan het wegverkeer.
Zelfs als u uw voertuig hebt geparkeerd en de daktent hebt uitgeklapt.
Want dan maakt u deel uit van het stilstaande verkeer, dat alle geparkeerde, stilstaande en inactieve voertuigen op de openbare weg omvat.
Wat het overnachten betreft, mag je van de StVO in je auto, camper of daktent uitrusten om daarna je reis te vervolgen.
Dus als je een nachtje in een daktent slaapt om weer fit te worden voor de verdere reis, mag je overnachten op een parkeerplaats.
Parkeer je nog of kampeer je al?
Wat echter niet is toegestaan, is kamperen of wonen op een openbare parkeerplaats. Dus zodra je een tafel en stoel voor je auto zet, de barbecue aansteekt of de hangmat ophangt, ben je aan het kamperen. Zelfs meerdere nachten doorbrengen op een parkeerplaats is niet langer alleen bedoeld om je rijvaardigheid te herstellen. En dat is niet toegestaan.
Let op: Als u een pop-up daktent op uw auto hebt, moet u er natuurlijk voor zorgen dat u geen bewegend verkeer hindert of relevante wegmarkeringen kruist wanneer de daktent is uitgeklapt. Dit is echter meestal geen probleem op natuurlijke parkeerplaatsen, zoals wandelparkeerplaatsen met grind.
Slaapplaats met uitzicht op zee: Breng de nacht door op het strand
Natuurlijk zijn natuurreservaten van welke aard dan ook taboe. Vogel- of landschapsbeschermingsgebieden mogen ook niet worden betreden of gebruikt voor een overnachting. Het volgende geldt ook: wild kamperen, d.w.z. kamperen buiten de aangewezen kampeergebieden, is niet toegestaan in Duitsland.
Er is echter nog een obstakel als je direct op het strand wilt overnachten: Slechts enkele stranden zijn toegankelijk voor voertuigen. In Duitsland is er één stuk strand in St Peter-Ording waar dit is toegestaan. In Nieuw-Zeeland is het 90-Mile Beach toegankelijk met je eigen 4×4 voertuig. Er zijn ook autostranden in Denemarken en Nederland. Maar de lijst met stranden waar je je auto mag parkeren is nauwelijks langer.

Als je zin hebt om direct het zand op te rijden en daar te blijven, moet je van tevoren precies weten wat je moet doen.
Maar dan biedt een autostrand een unieke ervaring, vooral voor kitesurfers en golfliefhebbers.
Bossen en weilanden: Overnachtingen op bos- en landbouwwegen
Zoals altijd geldt hier hetzelfde: Als kampeerders hebben we niets te zoeken in gebieden die zijn aangewezen als beschermd gebied voor dieren en het platteland.
Maar zelfs op privéterrein, zoals landbouwweiden of tuinen, mag je in Duitsland niet kamperen zonder overleg met de eigenaar.
Het maakt niet uit hoe groot en uitgestrekt het gebied is waarin je wilt kamperen.
Ook voor bossen geldt: ze vallen onder de bosbouwwet en mogen niet zomaar op een of andere manier worden doorkruist.
Parkeren of stallen van voertuigen van welke aard dan ook is ook niet toegestaan in bossen buiten de aangewezen parkeerterreinen.
Iedereen die toch parkeert in het bos riskeert een fikse boete van maximaal 25.000 euro.
Deze regels dienen ter bescherming van het bos en zijn bedoeld om te voorkomen dat ongeautoriseerd rijden in het bos schade toebrengt aan flora en fauna en, in het ergste geval, bosbranden veroorzaakt.
Tussenstop op de camperplaats: daktenten welkom?
In de regel zijn alleen campers toegestaan op openbare camperplaatsen.
Zelfs caravans mogen hier meestal niet staan.
Bovendien zijn op veel camperplaatsen alleen zelfvoorzienende campers toegestaan, d.w.z. campers die een toilet, vers water en afvalwatertanks hebben.
Dus tenzij je je daktent op een zelfvoorzienende camper hebt gemonteerd, zijn deze plaatsen voor jou al uit den boze.
De situatie is anders op privékampeerplaatsen.
Hier bepaalt de exploitant zijn eigen regels en kan hij naast de klassieke camper ook andere kampeerders en voertuigen toelaten.
Je kunt bijvoorbeeld op de website van de camping vinden of je een daktent mag plaatsen op een privécamping, of je kunt gewoon even bellen.
Doorslaggevend is vaak of er sanitaire voorzieningen zoals een wasruimte en toilet aanwezig zijn.
Het is vaak de moeite waard om van tevoren te controleren of je op je bestemming gebruik kunt maken van een privéplek.
Sommige zijn prachtig gelegen op oude boerderijen, aan de rand van het bos of naast geurige boomgaarden.
Er zijn zelfs kampeerplaatsen op vliegvelden.
Is een daktent een tent? Slapen in tenten
Laten we het kort en krachtig houden: een daktent wordt meestal op een voertuig gemonteerd.
Tentvelden zijn echter niet bedoeld voor voertuigen.
Het is dus niet toegestaan om met je daktent in een tentenveld te slapen.
Ook al is het een tent.
Overnachten in een daktent: Landen waar wild kamperen is toegestaan
Wild kamperen of vrij staan – de droom van veel natuurliefhebbers en kampeerders! Maar in veel landen, waaronder Duitsland, is dit niet toegestaan. En dus kun je het beste naar het noorden van Europa gaan als je wilt wildkamperen. In Finland, Noorwegen en Zweden is wildkamperen namelijk op veel plaatsen toegestaan. Ook in Estland, Letland, Litouwen en Schotland is wildkamperen nog toegestaan.
In deze landen gelden echter ook gedragsregels voor wildkamperen. Let op! Het vaak aangehaalde Everyman’s Right in Scandinavië geldt alleen voor wandelaars en fietsers. Voor campers, busjes en dergelijke gelden andere regels. Toch geniet je zelfs met een daktent en auto grote vrijheid als het gaat om wildkamperen in de Scandinavische landen – zolang je je beperkt tot (bos)wegen en parkeerplaatsen, de natuur niet beschadigt en grondeigenaren niet stoort.

Regels voor wilde kampeerders
Kamperen op landbouwgrond is echter absoluut niet toegestaan, evenmin als een verblijf van langer dan één of twee nachten. Daarnaast moet je altijd op redelijke afstand van woongebouwen blijven, geen afval achterlaten en niets kapotmaken. Je mag ook geen lawaai maken of de natuur verstoren. Voorzichtigheid staat voorop, zeker met zoveel toegestane vrijheid!
In alle landen waar wildkamperen over het algemeen is toegestaan, geldt ook het volgende: Natuurreservaten zijn ook hier taboe. Informeer vooraf altijd naar andere belangrijke gedragsregels in Schotland, bijvoorbeeld in de Scottish Outdoor Access Code. Er zijn vaak ook beperkingen in de tijd waaraan u zich moet houden.
Conclusie: De regels rond wild kamperen zijn heel verschillend en vaak verwarrend. Wanneer je in je daktent buiten de officiële campings wilt overnachten, moet je precies uitzoeken wat de regels zijn.