Koken met een Dutch Oven is erg populair. Maar hoe gebruik je dit nu optimaal op de camping? CAMPWERK heeft de autoriteit op het gebied van Dutch Ovens en buitenkoken, De Vuurmeester, gevraagd om een aantal bijzondere Dutch Oven recepten te beschrijven.
Het eerste recept is meteen misschien niet zo voor de hand liggend: Linzensoep, een soep die qua bereiding veel lijkt op de Hollandse erwtensoep maar zijn basis vindt in het Midden-Oosten. Heerlijk! En geweldig leuk om in een Dutch Oven te maken.
Wat heb je nodig?
- 200 gram rode splitlinzen
- 2 winterpenen
- 1 prei
- 2 aardappelen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 liter bouillon
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel komijn
- olijfolie
- tijm
- bladpeterselie
- peper
- zout
Aan de slag:
Spoel de linzen af en laat ze goed uitlekken. Snipper de ui en hak de tenen knoflook fijn. Verhit in de Dutch Oven wat olijfolie, haal de pan van het vuur en voeg de komijn en de kerriepoeder toe. blijf even door de hete olie roeren om te zorgen dat het niet verbrand. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit deze boven het vuur licht aan. Ontzuur de tomatenpuree door deze even mee te bakken met het mengsel.
Voeg nu de bouillon, de tomatenblokjes en de linzen toe. Gebruik de bouillon die jezelf het lekkerste vindt.
Schil de aardappelen, maak de winterpenen schoon en was de prei. Snijd de winterpenen in reepjes, de aardappelen in blokjes en de prei in ringen. Voeg ze toe aan de soep. Breng het geheel onder regelmatig roeren aan de kook op een zacht vuur. Kook het geheel gaar en breng op smaak met peper en zout. Garneer met wat gehakte bladpeterselie.
Variatietip: voeg voor wat meer pit een Spaanse peper toe.
De Vuurmeester (alias Christian Boomker) heeft een passie voor Dutch ovens en buitenkoken en is initiatiefnemer van de Dutch Oven Cooking Society en organiseert het Northern Fires Outdoor Food Festival. Meer informatie over hem vind je op www.devuurmeester.nl. Overigens vind je hem ook op Facebook en Instagram.