Vlees grillen – Het perfecte vlees krijgen is niet per se eenvoudig.
Daarom hebben we handige tips om de perfecte steak te grillen, mals varkensvlees te bereiden en de sterke smaak en het aroma van lamsvlees te gebruiken om er een delicatesse van te maken.
Barbecueën is een van de spannendste manieren om van vlees te genieten.
Of het nu op een gas- of houtskoolbarbecue is, in de achtertuin of bij een tailgate, met deze tips en recepten krijg je maximale smaak en optimale malsheid, zelfs als je kampeert met een daktent. Biefstuk: perfecte bereiding voor mals vlees Er zijn maar weinig dingen lekkerder dan een goed gegrilde biefstuk.
Rokerig, sappig, met een licht krokant korstje, het is een voorgerecht dat een feest waardig is, maar snel en makkelijk genoeg voor een weekend.
Voordat je de grill aanzet, kies je eerst een stuk rundvlees uit.
De beste biefstukken om te grillen zijn meestal afkomstig van het eerste stuk rundvlees, bekend als de korte lende, maar we hebben ook enkele andere stukken vlees opgenomen.
Elk van de onderstaande stukken vlees is een geweldige, kwijlwaardige steak die je kunt grillen.
Camping Ratgeber:
De perfecte steak grillen in 7 stappen
Een steak grillen lijkt
- Kies het juiste vlees
- Steak op tijd uit de koelkast
- Zout de biefstuk VOOR het grillen
- De grill voorverwarmen en oliën
- Het grill- en kookproces
- De juiste kerntemperatuur
- De rustpauze
Kies het juiste vlees
Hoe goed je ook kunt barbecueën zonder goed vlees, je zult geen goede biefstuk kunnen maken.
Ga dus naar je plaatselijke slager en vraag gewoon om een goede rib-eye steak.
Je weet zeker dat je daar een goede kwaliteit krijgt.
Het is belangrijk om de biefstuk minstens 3 cm dik te snijden, zodat je echt de juiste braadsmaken kunt ontwikkelen op de grill.
Steak op tijd uit de koelkast
Veel mensen vergeten dit, hoewel het heel belangrijk is: Haal je biefstuk 1,5 uur VOOR het grillen uit de koelkast.
Het gaart veel gelijkmatiger op kamertemperatuur dan wanneer het nog koud is van binnen en dit is belangrijk voor een goed eindresultaat!
Zout de biefstuk VOOR het grillen
Zout je biefstuk 15 minuten voor het grillen aan beide kanten en laat het zout 15 minuten inwerken.
Hierdoor krijg je die intense korst die we allemaal zo lekker vinden op een goede steak.
De grill voorverwarmen en oliën
Je moet de grill goed voorverwarmen, d.w.z. alle branders 15-20 minuten op vol gas om een dekseltemperatuur van 280°C te bereiken.
Als het klaar is, borstel je het rooster af en smeer je het in met olie.
Extra tip van mij: gebruik een gehalveerde plantaardige ui die je van tevoren in koolzaadolie hebt geweekt – koolzaadolie is zeer hittebestendig en neutraal van smaak, waardoor het perfect is voor het onderhoud van je barbecue.
De biefstuk zal niet aan je blijven plakken!
Het grill- en kookproces
Grill je biefstuk eerst volgens de tien-en-twee-methode: grill je biefstuk eerst 90 seconden op 2 uur.
Draai hem dan 90 graden naar 10 uur, weer 90 seconden.
Draai hem dan om en herhaal dit voor 10 en 2 uur aan de andere kant.
Hierdoor krijgt je biefstuk een prachtig ruitvormig brandmerk.
Plaats je biefstuk vervolgens in de indirecte zone om verder te garen.
De juiste kerntemperatuur
De perfecte steak wordt van de grill gehaald bij een kerntemperatuur van 52-54°C.
Dit is het “medium rare” bereidingsniveau.
Natuurlijk kan iedereen voor zichzelf beslissen.
Ongeacht het bereidingsniveau is het belangrijk dat je de kerntemperatuur controleert tijdens indirect grillen.
Het gebruik van een kerntemperatuurmeter is de beste manier om het echt elke keer perfect te krijgen!
Wanneer je steak de gewenste gaarheid heeft bereikt, haal je hem van de grill.
De rustpauze
Laat je biefstuk nu minstens 3 minuten rusten.
Dit zorgt ervoor dat de vleessappen, die erg heet en vloeibaar zijn na het grillen, niet op je bord lopen wanneer je de biefstuk aansnijdt.
Na de 3 minuten zijn de sappen een beetje ingedikt en kun je de steak aansnijden en serveren.
https://www.youtube.com/watch?v=onHNOmL0cQU
Dronken biefstuk: gemarineerd in whisky
De dronken of aangeschoten biefstuk is eigenlijk helemaal dronken!
Het is een nacht vacuüm gemarineerd in een whiskymarinade en het resultaat was duidelijk.
De whisky zat tot het einde in het vlees.
Het is zeker het proberen waard, maar je moet er wel rekening mee houden dat de smaak van de whisky de smaak van het vlees overstemt.
https://www.youtube.com/watch?v=zOt8EwUF2Ko
Rundvlees: Ribbetjes, rundernek & biefstuk
Wie houdt er niet van de smaak van een malse steak vers van de grill?
Een heerlijke steak begint met een goed stuk vlees.
De meeste mensen gaan naar de slager of supermarkt om de schijnbaar eindeloze biefstukopties te bekijken.
Om er zeker van te zijn dat er een kwaliteitssteak op je bord belandt, moet je je kennis van steaksneden uitbreiden.
In dit artikel heb je al geleerd over de 7 stappen voor de perfecte bereiding van biefstuk, nu is het tijd om een paar superlekkere recepten uit te proberen.
Ribbetjes: 3,2,1 methode voor spareribs
De 3,2,1 methode bestaat uit 3 uur roken, 2 uur stomen en 1 uur glaceren.
De spareribs zijn zo lekker dat elke minuut op de barbecue echt de moeite waard is.
De botten vallen netjes uit het vlees.
Met de rub is het vlees een absolute smaakbom!
Met een grilltijd van 6 uur is het vrij tijdrovend, maar toch een echte smaaksensatie.
https://www.youtube.com/watch?v=eggJBm3wm00
Rundernek: knapperige korst
De nek draagt de kop van het dier.
De spieren daar zijn erg sterk en bedekt met vet.
De getoonde methode maakt het echt lekker!
In tegenstelling tot de rib-eye is het vlees moeilijker te kauwen, maar verder is de korst als iets uit een kookboek en het vlees is lekker sappig https://www.youtube.com/watch?v=fL6-VvFqP-4
Flank steak van de grill: barbecue hit
Flank steak wordt gesneden van de buikstreek van rundvlees.
Het bijzondere aan flanksteak is de snit en de vleesvezels.
De flank steak is gemaakt van een bewegende spier, die het vlees veel stevigheid geeft.
Veel stevigheid betekent in dit geval ook veel smaak!
In Duitsland wordt dit stuk rundvlees vaak verwerkt tot gehakt.
In de VS is flank steak echter erg populair op de barbecue.
https://www.youtube.com/watch?v=ovMOB2BZwfM
Entrecote: medium gebakken
Je koopt een duur stuk vlees voor de barbecue en dan verbrandt het.
Een hulpmiddel kan helpen dit ongeluk te voorkomen.
In de video laat de Ierse chef-kok Shane McMahon zien hoe de Steak Champ helpt om de perfecte entrecote te maken.
Bruin van buiten, een beetje rauw van binnen, maar niet rauw.
Dit zorgt voor de perfecte smaak.
https://www.youtube.com/watch?v=SL24JHiTVTI
Varkensvlees: Varkensknokkel, shashlik & speenvarken
Er zijn talloze smakelijke manieren om varkensvlees te bereiden, maar het kan moeilijk zijn om de sappige textuur uit ons favoriete vlees te krijgen waar we allemaal naar verlangen.
Het kan zijn dat je hunkert naar een sappig gerecht en eindigt met iets kauws dat ook nog eens moeilijk door te slikken is.
Daarom hebben we hier een paar goede recepten om je te helpen het perfecte varkensvlees te krijgen.
Gerookte buikspek: zonder de geur van rook
Het buikspek was echt sappig en mals!
De rub paste perfect bij het vlees en de rook.
Een echte aanrader en past overal bij.
Op een stokbroodje, met lekkere aardappelen en zure room of gewoon op zichzelf.
Het is meer dan vullend en ondanks de rooksmaak heeft het geen penetrante rookgeur.
https://www.youtube.com/watch?v=zyWNwZfxumA
Varkensknokkel: recht van het spit
De knokkel van varkensvlees was gewoonweg heerlijk!
De knapperige huid in combinatie met het mosterdkorstje was een schot in de roos!
https://www.youtube.com/watch?v=F-8I-3wjRHA
Russische shashlik: Internationaal familierecept
In de video zie je een ongelooflijk lekker recept voor een Russische shashlik!
Het recept is al generaties in de familie, is supersnel en is een absolute lekkernij!
https://www.youtube.com/watch?v=TM518gc-0eM
Speenvarken: Feestfavorieten
Je gaat ervan watertanden.
Het vlees van het speenvarken is heerlijk.
Als het heerlijk sappige speenvarken met zijn knapperige bruine korstje en mild pittige smaak van het spit boven de grill sist, kan dat maar één ding betekenen: Er is een reden om feest te vieren!
https://www.youtube.com/watch?v=DdQhkDUMseE
Lam: Lamskebabs & lamsbout
Hoe smaakt lamsvlees?
Het is helemaal niet slecht!
Lamsvlees is voor sommigen van ons misschien een mysterie, maar het smaakt echt goed als je het probeert.
Maar voor degenen die aarzelen om het te proberen, lees hier hoe lamsvlees smaakt.
Ik weet zeker dat je het na al deze heerlijke recepten heel graag wilt proberen!
Lamskebabs: Volgens Sally’s recept
Papa’s lamskebab is Sally’s favoriete recept.
De heerlijke kruiden maskeren de typische lamssmaak, waardoor het perfect is voor alle niet-lamliefhebbers.
Zoals in de video te zien is, moet je alle kruiden samen met de overige ingrediënten met het vlees mengen en dit vlees een nacht in de koelkast laten marineren.
De volgende dag prik je het vlees gewoon op een spies en zorg je ervoor dat je het vlees niet te dicht op elkaar prikt.
Grill zoals gewoonlijk op de barbecue en geniet met wat uiensalade en flatbread https://www.youtube.com/watch?v=syTnYfpAvcc
Lamsbout: Met toppings
De lamsbout was echt heerlijk!
Het was super sappig en perfect gebakken.
Vooral de topping droeg aanzienlijk bij aan de smaak.
Een kleine tip van de chef is om voorzichtig te zijn met het toevoegen van de knoflook.
De topping zelf was al sterk genoeg, met te veel knoflookextract zou het de smaak van het lamsvlees overstemmen.