Houtskoolbarbecue – Wat past er beter bij kamperen in de vrije natuur dan samen barbecueën op de camping?
Samen met je geliefden genieten van de idyllische natuur, in alle rust ontspannen en na een lange, bewogen dag in de daktent een lekker worstje, een sappige steak of gegrilde groenten eten.
Het typische kampeergevoel ontstaat pas echt als je de rook van de houtskoolbarbecue al van ver ruikt!
Maar hoe werkt een houtskoolbarbecue eigenlijk?
Hoe hoog moet de temperatuur zijn en welke barbecue is het beste?
Lees hier meer.
Camping Ratgeber:
Typisch campinggevoel bij het barbecueën
Een houtskoolbarbecue is de beste manier om een extra dosis kampeergevoel te ervaren tijdens je vakantie.
Of het nu gaat om een kort weekendje weg of een meerdaagse trip – zolang de camping het toelaat, kun je je dag naar wens afsluiten met een barbecue.
De bereiding duurt misschien een paar minuten langer dan bij bijvoorbeeld een gasbarbecue, maar je kunt je verheugen op de typische rooksmaak van je eten.
Je kunt hier ook kijken voor andere producten in de categorie barbecue en koken, zodat je goed uitgerust op reis gaat.
Houtskoolbarbecue: voordelen en functie
Je kunt de benodigde houtskool en een barbecueaansteker meenemen of kopen bij de dichtstbijzijnde supermarkt.
Een houtskoolbarbecue is ook de moeite waard op koudere avonden.
De intense hitte van de houtskool verwarmt de lucht, waardoor je naast de barbecue kunt gaan zitten en ontspannen zonder te bevriezen, zodat je je vakantie kunt voortzetten met een heerlijke braadgeur en -smaak.
Dit zijn de voordelen van een houtskoolbarbecue:
- Typisch campinggevoel
- Gerookte barbecuesmaak
- Gezellige sfeer
- Samen zitten
- Warme lucht rond de grill
- Heerlijk braadaroma tijdens de wachttijd
Hoe werkt een houtskoolbarbecue?
Om te barbecueën op een houtskoolbarbecue heb je alleen houtskool en een barbecueaansteker nodig.
Je legt de houtskool in het daarvoor bestemde bakje en steekt het aan met de barbecueaansteker.
Na korte tijd begint het te branden en vormen zich sintels.
Als dit zich gelijkmatig heeft verspreid, is de temperatuur hoog genoeg om worstjes, steaks, vis, groenten enz. op het rooster te leggen.
Nu hoef je je eten alleen nog maar af en toe om te draaien en te wachten tot het klaar is om te eten.
Sommige barbecues hebben een in hoogte verstelbaar rooster, wat het grillen ook veel gemakkelijker maakt.
Er zijn verschillende soorten:
- Vloerrooster
- Waterkoker-grill
- Ronde grill
- Trechter grill
- Draaibare grill
- Minigrill
- Tafelgrill
Houtskoolbarbecues vergelijken: merken, prijzen & tips
Barbecueën met een houtskoolbarbecue is daarom de beste manier om optimaal te genieten van je tijd met je geliefden en het meeste uit je vakantie te halen met dat typische kampeergevoel!
Maar welke houtskoolbarbecue is nu de beste in vergelijking?
Bekijk de meest aansprekende merken en testwinnaars zoals Weber, Tepro & Co.
Tepro houtskoolbarbecue Toronto
- Grilloppervlak met verwijderbaar grillrooster
- Ongecompliceerde montage
- Ingebouwde thermometer
- Rooster in roostersysteem
- Prijs: ~ 150,00 Euro
Taino Hero XL houtskoolbarbecue
- Stabiel frame met twee zijplanken
- Temperatuurweergave
- met porseleincoating
- Transportrollen
- Prijs: ~ 130,00 Euro
Weber Master-Touch GBS
- Geïntegreerde dekselthermometer
- Weerbestendige wielen
- Dekselgreep met hittebescherming
- Eenvoudig reinigingsconcept
- Prijs: vanaf ~280,00 Euro
Leestips! Vlees, vis of vegetarisch voedsel grillen
Je bent op de camping, hebt je houtskoolbarbecue bij je en vraagt je nu af wat je moet koken?
Met een houtskoolbarbecue kun je zowat elk gerecht bereiden dat je lekker vindt.
Of het nu vis, vlees of helemaal vegetarisch is – lees hier meer artikelen over barbecueën!
Vlees: Recepten voor rundvlees, varkensvlees & lamsvlees
Het perfecte vlees krijgen is niet per se eenvoudig.
Daarom hebben we handige tips om de perfecte steak te grillen, mals varkensvlees te bereiden en de sterke smaak en het aroma van lamsvlees te gebruiken om er een delicatesse van te maken.
Barbecueën is een van de spannendste manieren om van vlees te genieten.
Lees de volgende tips en recepten voor een maximale smaak en malsheid:
Vis: zalmfilet, forel & zeevruchten
Vis bereiden is voor veel mensen vervelend werk.
Mensen grijpen vaak naar kant-en-klare producten die ze snel op de barbecue gooien, maar vers bereide vis heeft zoveel voordelen.
Vis grillen is een aanrader voor iedereen die meer wil grillen dan alleen worstjes.
Allereerst is het belangrijk om te weten hoe je vis goed rookt, zodat de typische “visachtige” geur verdwijnt die de meeste mensen van vis afschrikken.
Lees hier meer over de beste manier om vis te bereiden en geweldige recepten voor de perfecte zalm, zeebrasem en forel:
Vegetarische gerechten & tips
Ben je een gepassioneerde kampeerder en overtuigd vegetariër of veganist?
Het is meestal niet mogelijk om een volledige gastronomische maaltijd op de camping te toveren.
Voor veel kampeerders zijn braadworst en biefstuk echter een must.
Maar ook als vegetariër of veganist kun je een ontspannen en zorgeloze tijd hebben op de camping.
Met de juiste uitrusting en handige recepten kun je je vleesvrije, visvrije of volledig dierproefvrije levensstijl gemakkelijk toepassen tijdens je vakantie in de vrije natuur.
Hier vindt u waardevolle tips, belangrijke informatie en eenvoudige gerechten die u zonder veel moeite op de camping kunt bereiden:
Meer tips nodig?
Lees hier alles over koken op de camping.