Camping Kook Tips – Een gevoel van nostalgie overvalt ons als we de nacht doorbrengen rond het kampvuur om te zien wie de beste marshmallows kan roosteren.
Helaas vervaagt dat gezellige, met flanel bedekte gevoel na de tweede dag op rij van koude hotdogs en overgebleven marshmallows als ontbijt.
Eten op de camping is verrassend lekker, maar het is moeilijk om ideeën te bedenken in een onbekende omgeving waar je het zonder de luxe van een fornuis moet stellen.
Gelukkig hoeven mensen niet alleen op verpakte worstjes te leven als ze in de natuur zijn.
In dit artikel lees je hoe je een kampeertrip met een daktent goed voorbereidt, waar je rekening mee moet houden en welke technieken het beste zijn voor het perfecte diner.
We nemen je ook mee in de wereld van de praktische uitrusting voor een geslaagd kampeerweekend.
Als je op zoek bent naar recepten, lees dan ons XXL-artikel met kampeerrecepten.
Camping Ratgeber:
De ultieme kooktips voor kampeerders
Of het nu je eerste uitstapje met je vriendin is of een vakantie voor ervaren kampeerders, iedereen vraagt zich tijdens het kamperen wel eens af hoe je het probleem oplost.
Of het nu gaat om de voorbereiding, het koken zelf, eenvoudige recepten of gadgets die kamperen makkelijker en dus leuker kunnen maken.
Hier vind je 6 waardevolle tips die je ongelofelijk helpen tijdens het kamperen.
Voordat je gaat kamperen: bereid eten van tevoren voor
Je zult ter plekke ongelooflijk veel tijd besparen en op ongemotiveerde dagen zul je dankbaar zijn dat je alles van tevoren hebt voorbereid.
Het is al moeilijk genoeg om uien te hakken in een goede keuken, laat staan met een bot mes op een gammele picknicktafel.
Maak het jezelf gemakkelijk en bereid je ingrediënten, of nog beter, je hele maaltijden van tevoren voor.
Hoeveel je moet voorbereiden hangt af van de duur van je verblijf.
Als je twee weken blijft, zal de Bolognezer het moeilijk krijgen.
Als je maar een weekend op reis bent.
kun je alle groenten, sauzen en soepen thuis bereiden.
Neem stoofpotjes met ribbetjes en hartige pepers mee in opbergvriendelijke Ziplocs of stapelbare delicatessenbakjes en als de zon ondergaat, hoef je ze alleen nog maar op te warmen.
Thuis bereiden:
- Tijdbesparend en efficiënt
- Maakt dingen gemakkelijker
- Verpakken in Ziplocs / delicatessenverpakkingen
- Gewoon opwarmen tijdens het kamperen
Houd het simpel: Grillen in plaats van een 5-sterrenmenu
Houd de maaltijden zo eenvoudig mogelijk.
Hoe graag we ook willen pronken met onze 5 sterren chef-kok kunsten, culinaire hoogstandjes kun je beter thuis laten zodra je de oprit oprijdt.
Je familie zal je niet veroordelen als je het bij eenvoudige eenpansgerechten houdt, zoals gestoofde kippendijen.
Ze zullen je eerder veroordelen omdat je ze trail mix voor het avondeten hebt laten eten nadat je kampvuursoufflé-experiment mislukte.
Daarom kun je het beste gerechten bereiden die je zo in de hand hebt.
Dat scheelt tijd, een slecht humeur en maagklachten.
Vooral op een plek als een camping, die verondersteld wordt ontspanning te bieden en niet de beste sanitaire voorzieningen heeft, moet je twee keer nadenken of het de moeite waard is.
Met eenvoudige recepten kun je snel en gemakkelijk koken op de camping.
Gegarandeerd voor elk wat wils!
Voordelen van eenvoudig koken:
- Afzien van geavanceerde recepten = tijd besparen
- Geen onbekende experimenten op de camping
- Gevolgen: Maagpijn, slecht humeur, honger
- De beste recepten voor kamperen
Kant-en-klaar maaltijden kamperen: snel & vullend
Je hoeft niet elke dag te koken, als je goed om je heen kijkt heb je genoeg op je bord.
Pak voordat je vertrekt een aantal voedingsmiddelen in die geschikt zijn voor onmiddellijke consumptie, zoals vleeswaren en een paar stukken harde kaas.
Het is belangrijk dat deze overleven in een droge omgeving, dus buiten de koelkast.
Voeg een fles wijn toe en het gourmetten kan beginnen!
Snacks zijn ook een must op reis.
Ja, natuurlijk vullen krakelingsticks je niet, maar soms is het niet de grote honger die ons roept.
Meestal is het verveling die wil dat we onze vingers en mond bezig houden.
Daarom is het goed om tussendoor een paar hartige of zoete snacks te nemen die lang houdbaar zijn en niet per se in de koelbox hoeven.
Stilt snel de honger:
- Afhaalmaaltijden en snacks
- Kleine snacks tussendoor
- Neem maaltijden mee die je buiten de koelbox kunt bewaren
- Wijn zorgt voor de nobele toets
Paklijst: Alleen het hoognodige is toegestaan!
Neem echt alleen het hoognodige mee.
In tegenstelling tot je favoriete pan met antiaanbaklaag, hoeft een gietijzeren pan met hoge wand niet vertroeteld te worden, waardoor het de perfecte metgezel is voor buitenkoken.
Je kunt er ’s ochtends spek in bakken, ’s avonds gebraden vlees in opwarmen en, jawel, hotdogs in dichtschroeien, en als je klaar bent hoef je hem alleen maar schoon te vegen.
Probeer dus niet die lange paklijst af te vinken, maar sorteer je spullen van tevoren goed, dan bespaar je onnodig gewicht, heb je minder om je zorgen over te maken en hoef je minder schoon te maken.
- Maak een paklijst voor de belangrijkste spullen
- Denk efficiënt: neem je favoriete apparaten niet mee
- Bespaart onnodig gewicht
- Bespaart tijd bij het schoonmaken
Koelbox: slim en praktisch
Als je kampeert, breng je de meeste tijd buiten in de natuur door.
Samen rond het kampvuur zitten, genieten van de ontspannen rust en een koud drankje of twee maken allemaal deel uit van de ervaring.
Alleen daarom al is het de moeite waard om een koelbox te kopen voor je kampeertrip.
Je kunt ook handig al het eten en de kookingrediënten meenemen die normaal gekoeld moeten worden.
Zo hoef je niets te missen op je kampeervakantie en kun je genieten van een zorgeloze, maar bewogen en onvergetelijke tijd.
Lees hier meer over de koelbox! Pak de inhoud van je koelbox slim in.
Door al het vlees dat je van plan bent te bereiden in te vriezen, blijft je koelbox ijskoud als hij eenmaal ingepakt is en met een beetje planning zijn ze perfect ontdooid tegen de tijd dat je er klaar voor bent.
Je kunt ze ook van tevoren ontdooien.
Dan zijn ze stabieler, hoef je je geen zorgen te maken dat je ze met rauwe ingrediënten inpakt en hoef je ze tijdens het eten maar kort op te warmen.
Hoe dan ook, het is nooit een slecht idee om een thermometer bij de hand te hebben om er zeker van te zijn dat je koelkast de juiste temperatuur heeft.
Koelbox is een must:
- Temperatuur in de koelbox is belangrijk
- Ontdooid vlees: sneller te bereiden
- Frosty meat: houdt de koelbox langer koud
- Thermometer: Een belangrijk hulpmiddel
Plan B: Zorg dat je een noodpakket bij de hand hebt
De schemering is niet het beste moment om te beseffen dat je helemaal niet in staat bent om vuur te maken.
Neem het draagbare butaangasfornuis mee voor het geval dat, dan hoef je geen jerky te eten als avondeten.
Je zou het ook niet moeten stellen zonder een gasfornuis of espressomachine voor je ochtendkoffie in je directe omgeving.
Vooral voor lange reizen is de beruchte koffie ’s ochtends een must die bij elke reis hoort.
Ook het nodige servies en messen mag je niet vergeten.
Als je alleen je plastic messen bij de hand hebt, wordt het moeilijk om de steaks te snijden of het vlees van de barbecue te tillen.
De belangrijkste EHBO-doos die je altijd bij je moet hebben als je met de auto reist, is de EHBO-doos.
Wees gerust, in dat kleine witte doosje zit meer dan je zou denken.
Als je gaat kamperen, is het ook belangrijk om naast het verplichte EHBO-materiaal verschillende sprays bij je te hebben.
Afhankelijk van de regio is een pepperspray voor zelfbescherming of dierenbescherming erg handig.
Voor muggen en insectenliefhebbers biedt insectenspray en muggenspray rustige nachten zonder vervelend gekrab.
Een teken spray heeft ook zijn voordelen in bosrijke gebieden, maar is geen volledige vervanging voor een check-up na het reizen.
Belangrijke gadgets tijdens het kamperen:
- Butaan kooktoestel voor vuur
- Gasfornuis om te koken
- Espressomachine voor koffie
- Servies en scherpe messen
- EHBO-doos voor ongevallen
- Extra peper, insecten, muggen & teken spray
Koken op de camping: van ingerichte keukens tot kampvuren
Voordat je op kampeertocht gaat, is er vaak één vraag: “Hoe gaan we daar koken?”.
Als de maag niet gevuld is, kan de reis nog zo leuk zijn, maar het humeur verdwijnt.
Daarom is het belangrijk om van tevoren te plannen welk kookgerei je mee moet nemen.
- Ingerichte keuken in camper
- Ingerichte keuken in de bestelwagen
- Kookplaat
- Grill
- Kampvuur
Tip! Als je niet per se een geïntegreerde keuken in je caravan hebt, moet je zeker een campingkeuken kopen zodat je op de camping iets lekkers kunt koken en optimaal van je vakantie kunt genieten.
Kookplaat: een stukje thuis in de natuur
Als je ver van huis bent, kun je heimwee krijgen.
Niet alleen kun je je verlangen bevredigen met een kookplaat zoals thuis, maar het is ook een groot voordeel ten opzichte van de natuurlijke manieren van koken zoals een kampvuur.
Hier is een lijst met de voor- en nadelen.
Voordelen van een kookplaat:
- Gemakkelijk aan te steken met een lucifer of aansteker
- Kan ook worden ingeschakeld in natte en winderige omstandigheden
- Kookt voedsel gelijkmatig, niets brandt snel aan
- Variabele warmte: het is gemakkelijk om de warmte te veranderen
Nadelen van een kookplaat:
- Je moet overal waar je kampeert gasflessen meenemen
- Gasflessen raken snel leeg
- Grotere campingfornuizen kunnen veel ruimte innemen
- Soms kapot of moeilijk te bedienen zijn
- Gaslekkage = vernietigt je kookervaring volledig
- Brandstofjerrycans zijn niet altijd op maat gemaakt voor uw campingfornuis
- Campingfornuizen kosten tussen de 15 euro en 200 euro
Barbecue: een must-have in de zomer
Barbecueën hoort net zo bij de zomer als het jaarlijkse bezoek aan het zwembad, zonnebaden of een lekker ijsje.
Zodra de temperatuur een beetje stijgt, zie je veel Duitsers barbecueën in hun tuintjes of volkstuintjes, in parken of op hun balkon.
Maar wat veel mensen vaak vergeten, is hoe ze de barbecues grondig moeten schoonmaken om te zorgen voor een blijvend goede smaak.
Hier vind je belangrijke tips om je GrillZiet eruit als een nieuwe aankoop:
Schoonmaken: Belangrijke schoonmaaktips
Een barbecueklare barbecue moet twee dingen hebben: schoon en heet.
Maak je barbecue voor en na het koken altijd schoon met een geschikte borstel.
Maak het rooster na het koken schoon met een borstel en “kruid” het daarna met een papieren doekje dat je met bakolie hebt ingesmeerd.
Koop tijdens het barbecueseizoen om de paar maanden een nieuwe, stijve metalen borstel om de borstel fris en effectief te houden.
Oude borstels kunnen gevaarlijk zijn.
Als ze overmatig gebruikt en versleten raken, kunnen de haren loskomen en in de barbecue of het eten terechtkomen.
- Schoonmaken voor en na het koken
- Met een geschikte borstel (metalen spons)
- Deppen met bakolie, papieren handdoek en schoonmaken
- Elke paar maanden een nieuwe, stijve metalen borstel
Kampvuur: een vurige aangelegenheid
Je hoeft minder materiaal mee te nemen, je kunt alles doen, van grillen tot braden en stomen tot bakken, en je voelt je comfortabeler als je boven een vuur hebt gekookt.
Nadelen: Langer om op te zetten, kan potten donkerder maken, moeilijker om de hitte te regelen en te reguleren, meer kans op het verbranden van voedsel/handen.
Voordelen van een kampvuur:
- Minder uitrusting meenemen
- Alles van grillen, braden en stomen tot bakken
- Dicht bij de natuur op de camping
Nadelen van een kampvuur:
- Langere installatie
- Kan potten donkerder maken
- Moeilijker te controleren
- Moeilijker om warmte te regelen
- Gevoeliger voor aanbranden van voedsel
Barbecue: Top technieken voor vlees zoals van de chef
Een barbecue hoort zeker bij elke kampeertrip!
Samen barbecueën na een lange, vermoeiende en veelbewogen dag brengt niet alleen mensen samen, maar vult ook de magen van hongerige kampeerders.
Maar welke barbecue is de beste?
- Lees hier alles over de houtskoolbarbecue en de gasbarbecue!
Het barbecueseizoen staat voor de deur, dus stof de tangen af en begin met het schoonmaken van de roosters voordat je aan het vlees begint!
Elk vlees heeft zijn eigen manier om bereid, gekookt en gegeten te worden.
Daarom hebben we de belangrijkste technieken voor rood vlees, kip en vis die je moet volgen op een rijtje gezet.
Tot slot zijn er ook tips om de barbecue schoon te maken, want een schone barbecue is tenslotte het allerbelangrijkste!
Rood vlees: Hoe rood vlees te grillen – medium of rauw
De beste stukken vlees, zoals rib-eye, strip steak of filet mignon, hebben het hoogste gehalte aan gemarmerd vet, waardoor ze lekkerder en malser zijn en veel vlees bevatten.
Maar ze zijn ook het duurst.
Je krijgt meer waar voor je geld met minder dure stukken zoals hangersteak, roksteak en entrecote, die smaakvol en heerlijk zijn als je ze grilt.
Dit is het geheim: door de minder dure stukken te marineren worden ze malser en smaakvoller en houden ze tijdens het bakken hun vocht vast.
De juiste temperatuur voor het grillen van rood vlees
Verwarm je barbecue altijd voor.
Of je nu kookt op gas of op houtskoolbriketten, de grill moet volledig zijn voorverwarmd voordat je gaat koken.
Als je de grill 10 tot 20 minuten van tevoren aanzet, ben je zeker van de juiste kooktemperatuur en dat voorkomt plakken of te weinig gaarheid.
Koop een goedkope vleesthermometer.
De temperatuurmeter zal je dan met grote nauwkeurigheid vertellen of het vlees rauw, medium-rare, medium of doorbakken is.
De positie van je vlees op de grill is ook belangrijk.
Steaks moeten snel gaar worden op het hetere gedeelte van de grill om een goede charme te krijgen.
Het dichtschroeien van het oppervlak van het voedsel op een hoge temperatuur leidt tot de vorming van een gekarameliseerde korst en is cruciaal voor de smaakontwikkeling!
Bereiding voor mals rood vlees:
- Rib-eye, strip steak en filet mignon = duur, hoog vetgehalte
- Hanger steak, skirt steak en sirloin steak = goedkoper, perfect voor de barbecue
- Verwarm de grill altijd volledig voor
- Vleesthermometer = perfect hulpmiddel (medium-rare, medium of doorbakken)
- Steaks moeten op het hetere gedeelte van de grill worden gebakken
- Leidt tot een gekarameliseerde korst
Vis: hoe je de perfecte vis grilt
Wees niet bang voor gegrilde vis!
Veel vissoorten kunnen heel goed gegrild worden.
Zalm, tonijn en zwaardvis zijn allemaal uitstekende gegrilde vissoorten.
Garnalen zijn ook perfect om op de barbecue te bereiden.
Je kunt ze allemaal direct op de grill leggen zonder dat ze uit elkaar vallen.
Maar andere vissen die meer aan de vlokkige kant zijn, zijn niet geschikt om te grillen op de barbecue (kabeljauw, baars, schelvis, snapper, enz.).
Gelukkig is er een oplossing.
Barbecuemanden zijn overal verkrijgbaar, betaalbaar en laten je toe om alle soorten vis te bereiden op de barbecue.
Ze helpen om de vis bij elkaar te houden en geven hem al het rokerige, verkoolde goede van koken boven het vuur.
Ze zijn ook geweldig voor het grillen van hele vissen.
Vis grillen is een kwestie van smaak.
Sommige mensen vinden zalm en tonijn lekker als ze medium-rare gegrild zijn, anderen hebben hun vis liever doorbakken.
Net als bij kip en biefstuk kun je met een thermometer de gewenste gaarheid bepalen zonder in het vlees te snijden.
Vis wordt beter gaar op een heet grilloppervlak.
Zo blijft de vis niet aan de grillroosters plakken en wordt hij snel gaar op deze plek.
- Zalm, tonijn en zwaardvis = gegrilde vis
- Kabeljauw, baars, schelvis, snapper = ongeschikt omdat ze uit elkaar vallen
- Grillmanden zijn de oplossing
- Vleesthermometer = perfect hulpmiddel (medium-rare, medium of doorbakken)
- Heet grilloppervlak zorgt voor betere bereiding
Kip: Zo grill je je malse kip
Kippendijen zonder bot zijn naar mijn mening het sappigste en lekkerste deel van de vogel.
Maar de borst kan net zo smaakvol zijn als je hem goed bereidt.
Kippenborst heeft de neiging om uit te drogen als je niet weet wat je doet.
Ik laat ook graag het vel op de borst zitten, dat maakt de kip sappiger en geeft meer smaak.
Je zou denken dat een paar graden Celsius geen verschil maakt voor het vocht en de smaak van de kip.
Je hebt het mis, er is wel degelijk een verschil, vooral tussen het bot en de borstfilet.
Over het algemeen is dit de perfecte temperatuur voor kip:
- Kippenborst zonder bot = 165°
- Kipfilethelften met bot = 170°
- Dij zonder been = 170°
- Dij of been kwart met bot = 170-175°
Biefstuk: een must-have op de barbecue
Hoe grill je een perfecte steak?
Het is een kunst, als het niet de smaak is, dan is het wel het moment waarop je de steak van de grill haalt.
Hij moet niet te droog zijn, maar ook mooi gaar – een echte uitdaging!
Hier zijn 5 tips voor het grillen van je perfecte steak.
- Zout de steak vroeg voor een intensere smaak
- Laat de biefstuk ontdooien voordat je hem grilt
- Bakken om de smaak te intensiveren
- Snijd dikkere steaks doormidden
- Je kunt een droge biefstuk niet redden
Zout de biefstuk vroeg voor een sappige smaak
Men denkt dat vlees te lang van tevoren zouten vocht kan onttrekken.
Hoewel het waar is dat zout vocht uit zichzelf kan onttrekken, is het ook waar dat dit in de loop van 20 of 30 minuten juist een goede zaak kan zijn, omdat het zout begint op te lossen in het kleine beetje vocht dat eruit is getrokken.
Dus wanneer je de steak op het hete grillrooster laat vallen, mengen alle suikers en eiwitten in het vocht zich met het zout en eventuele andere kruiden die je hebt toegevoegd om een perfect knapperige korst te creëren.
De smaak van deze heerlijke korst is het vocht dat je verliest meer dan waard.
- Zout begint na 30 minuten op te lossen
- Zorgt voor een knapperige korst
- Geeft een sappige smaak
Laat de biefstuk ontdooien voordat je hem grilt
Het doel is om biefstukken te grillen tot ze bruin zijn, met een lichte verkoling aan het oppervlak, terwijl je ervoor zorgt dat de binnenkant perfect gaar en sappig is, toch?
Als de steak echter te koud is, kan het zo lang duren voordat de binnenkant de perfecte sappigheid heeft bereikt dat de steak overkookt en grijs en droog wordt.
Om dit te verhelpen, laat je de steaks 20 tot 30 minuten op kamertemperatuur komen voordat je ze grilt.
Zo worden ze sneller gaar en blijven ze sappiger.
- Bereiding van koude steak duurt lang
- De binnenkant is na uren perfect sappig
- 30 minuten ontdooien bij kamertemperatuur helpt
Bakken voor intense smaak
Een vuistregel die professionele chef-koks onderscheidt van veel thuiskoks is dat chef-koks hun steaks langer dichtschroeien.
Dat komt omdat professionals weten dat je aroma’s en smaken op het oppervlak van steaks kunt vastleggen door ze te schroeien, dus laten ze hun steaks boven direct vuur sissen tot het oppervlak donker, donkerbruin is.
Geloof niet dat aanbraden “de sappen vasthoudt”.
Dat is een mythe.
Maar van dichtschroeien krijgt een biefstuk veel meer smaak.
- Langer bakken zorgt voor een intensere smaak
- Aroma’s en smaken kunnen worden vastgelegd op het oppervlak
- Donkerbruin oppervlak = perfect
Snijd dikkere steaks doormidden: Twee keer genieten
De meeste biefstukken kunnen alleen perfect gegrild worden bij hoge temperaturen.
Als je de grill aanzet, is dat het enige moment waarop je de steak echt moet verplaatsen op de grill.
Sommige stukken biefstuk zijn zo dik dat als je ze alleen op hoog vuur grilt, de buitenkant verbrandt en de gewenste stevigheid van binnen niet bereikt wordt.
Overweeg daarom om biefstukken dikker dan een centimeter verticaal doormidden te snijden.
Zodra je beide kanten mooi hebt dichtgeschroeid op direct hoog vuur, verplaats je de steaks naar een minder heet deel van de grill, idealiter op indirect vuur, en maak je het grillproces daar af.
- Verticaal halveren zorgt voor betere steaks
- Steaks dikker dan 1 cm zijn moeilijk te grillen
- Alleen bij grillen op direct vuur verbrandt de buitenkant
Je kunt een droge biefstuk niet redden!
Biefstukken die op hoge hitte worden gegrild, verliezen vocht.
Dit betekent dat het vet en de sappen letterlijk uit het vlees worden geperst.
In de loop der tijd hebben we biefstukken lichter verteerbaar gemaakt en dat is een ongelukkige realiteit.
Misschien wel het belangrijkste onderdeel van het behouden van dat vocht bij het grillen van een biefstuk is om het van het vuur te halen voordat het te droog wordt.
Meestal heb je hier maar een minuut of twee de tijd voor.
Wanneer steaks van medium rare naar medium of medium naar medium gaan, kan dat snel gebeuren.
Je moet waakzaam zijn om dit venster te vangen.
Loop nooit weg van een steak op de grill.
Wees voorzichtig, want het is altijd beter om een biefstuk te verwijderen als hij niet gaar is dan om hem te laten overgaren, want je kunt hem altijd terug op de grill leggen.
- Biefstukken die op hoog vuur worden gegrild, verliezen vocht
- Vet en sappen worden uit het vlees geperst
- Haal van het vuur voordat het te droog is
- Tijd tussen medium rare en medium: 1-2 minuten
Mobiele apparaten voor het kampeerweekend
Wil je binnenkort gaan kamperen en heb je geen idee welk keukengerei je mee moet nemen om jezelf te kunnen verzorgen?
Hier vind je de belangrijke apparaten die een must zijn voor een geslaagde kampeertrip:
Als je wilt weten hoe je de apparaten moet gebruiken en wat de respectieve voordelen zijn, kun je alles over elk van de bovenstaande termen te weten komen in ons campinglexicon.
Klik gewoon op de term en je komt te weten waar je op moet letten bij het kopen.