Thee zetten – Om te genieten van een heerlijk kopje thee in je daktent, moet je het eerst koken.
Vooral bij “echte thee”, d.w.z. groene en zwarte thee, moet je op een paar dingen letten.
De waterkwaliteit is bijvoorbeeld cruciaal om ervoor te zorgen dat je thee bijzonder lekker is.
Om ervoor te zorgen dat je tijdens het kamperen niets van je smaakbeleving hoeft te missen, vind je hier meer tips voor het zetten van thee.
Tips: Helemaal aan het einde lees je hoe je in de zomer heerlijke ijsthee kunt maken met het hele gezin.
Camping Ratgeber:
Kopen & bewaren: Hoe neem je thee mee op vakantie?
Je kunt thee kopen als losse theebladeren of direct in zakjes.
Deze varianten verschillen in smaak, bereiding en verwerking.
Theezakjes zijn gemakkelijker te hanteren en te vervoeren.
Dit betekent dat je je favoriete thee niet hoeft te missen als je gaat kamperen.
Maar je kunt ook losse thee meenemen in een luchtdicht blik.
De thee mag niet worden blootgesteld aan licht, omdat dit de smaak kan veranderen.
Theekenners zeggen vaak dat losse thee bijzonder goed smaakt.
Bewaar losse thee echter niet naast sterk ruikende specerijen, want die kunnen de smaak veranderen.
Dit is belangrijk bij het vervoeren van thee:
- Eenvoudig: theezakjes
- Anders: Luchtdicht blik
- Geen licht op de thee
- Niet naast kruiden
Koken met zakjes, zeven & losse thee: zo doe je dat!
Om je thee te kunnen drinken, moet je het koken.
Je kunt het op verschillende manieren koken.
Je hoeft alleen kokend water over een theezakje te gieten.
Je kunt losse thee in een theezeefje doen.
Zorg er wel voor dat het theezeefje niet te klein is, anders kan de smaak zich niet volledig ontwikkelen.
Je kunt je theeblaadjes ook rechtstreeks in de theepot doen.
Je moet dan de thee uit de pot door een zeef gieten, zodat je geen losse stukjes blad in je kopje hebt.
Je kunt de thee op deze manier koken:
- Theezakjes in kokend water
- Giet water over het theezeefje
- Theeblaadjes in een theepot met water
Thee zetten kan ook op de camping.
Of het nu gaat om een pot, espressomachine of percolator, hier vind je meer tips:
Dat is voorlopig de basis.
Maar thee zetten kan ook een proces zijn dat je beloont met een heerlijk resultaat.
Als je wilt weten hoe je thee op de juiste manier zet, zodat je de volle smaak ervaart, lees dan hier meer:
Verse thee: dosering, waterkwaliteit & zettijd
Als je bijzonder verse thee wilt, moet je ervoor zorgen dat de oogst van dit jaar is.
Om er zeker van te zijn dat je thee nog volledig werkzaam is, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij de bereiding.
De dosering, de waterkwaliteit en de zettijd zijn erg belangrijk.
Je kunt hier lezen wat de effecten van elke theesoort kunnen zijn:
Dosering: gram theeblaadjes & maat theepot
Hoe meer gram theeblaadjes je gebruikt, hoe meer smaak je thee zal hebben.
Te veel kan echter bitter zijn.
Let daarom goed op de verkoopinformatie.
Je kunt ook beter een kleine theepot gebruiken dan een grotere, omdat de smaak dan beter te controleren is.
Houd hier rekening mee bij het doseren:
- Hoe meer gram thee, hoe meer smaak
- Een kleinere theepot is beter dan een grote
Waterkwaliteit: temperatuur, hardheid & in de natuur
De meeste theesoorten worden gezet met kokend water.
Behalve bij groene thee, waar een watertemperatuur van 60 tot 80 graden meestal voldoende is.
Maar ook bij andere theesoorten kan het geen kwaad om het water een paar minuten te laten afkoelen.
Dit voorkomt dat sommige smaken verdampen.
Je moet het ook maar één keer koken; water dat meerdere keren is gekookt, heeft een lager zuurstofgehalte en kan je thee flauw laten smaken.
Naast de temperatuur speelt ook de “hardheidsgraad” van het water een rol, vooral bij groene thee.
Deze moet een waarde van ongeveer 7 hebben.
Deze waarde houdt voornamelijk rekening met het kalkgehalte van het water.
Hardheidsgraad 7 wordt beschouwd als “zacht water” en heeft een lager kalkgehalte.
Het nutsbedrijf kan hier meestal informatie over geven.
Er zijn ook filters verkrijgbaar voor de kraanwateraansluiting om deze waterkwaliteit te bereiken.
In het geval van wild water in regio’s met weinig zand en kalksteen, heb je geluk dat het over het algemeen zachter is.
Regenwater is over het algemeen ook vrij zacht.
In dit geval kun je het water gewoon behandelen met een drinkwaterfilter.
Hier is alles wat je moet weten als je thee met water kookt:
- Watertemperatuur niet te hoog
- Kook water maar één keer
- Laag kalkgehalte in het water
- Regenwater = over het algemeen minder kalkaanslag
Zettijd: speciale kenmerken van groene, zwarte & kruidenthee
Na het koken moet je de thee laten trekken.
Laat hiervoor het theezakje of theezeefje in het water liggen.
Hierdoor kan de smaak “trekken” in het water, vandaar de term “trekken”.
Verschillende soorten thee hebben verschillende hoeveelheden tijd nodig.
Je kunt hier een globaal overzicht vinden, anders hebben veel verpakkingen ook meer gedetailleerde informatie of je kunt het vragen bij je favoriete theewinkel.
Zwarte en groene thee mogen over het algemeen niet langer dan drie minuten trekken.
Groene thee moet twee minuten trekken.
Als je zwarte thee langer laat trekken, kan dit het energieke effect verminderen, maar het kan ook de maag van streek maken.
Kruidenthee daarentegen kan langer trekken.
Vijf tot tien minuten zou het gewenste resultaat moeten opleveren.
Houd hier rekening mee als je je thee laat trekken:
- Let op de verpakking (of vraag het aan de theehandelaar)
- Zwarte & groene thee: niet langer dan 3 minuten
- Kruidenthee: 5-10 minuten voor goede resultaten
Helemaal aan het einde kun je de thee zoeten met suiker of verse honing.
Of je kunt ijsthee maken zoals hier beschreven:
Zoete frisheid: ijsthee voor warme dagen & het strand
Speciale tip voor het warme seizoen en met kinderen: Maak je eigen ijsthee!
Hiervoor kun je het beste zwarte thee gebruiken.
Als je het eenmaal hebt gezet zoals we hierboven hebben uitgelegd, moet je het niet te lang laten trekken en direct afkoelen met ijsblokjes of in de campingkoelbox.
Voor een fruitige zomersmaak kun je fruitpuree, siroop, gekookte perziken of vruchtensap toevoegen – of een andere vruchtenthee.
Om de thee lekker zoet te maken, kun je er eventueel een beetje suiker doorheen roeren (aanbevolen: 4 eetlepels, afhankelijk van de hoeveelheid).
Dit is een snelle manier om ijsthee te maken voor warme dagen:
- Zet zwarte thee
- Afkoelen met ijsblokjes / koelbox
- Voor zoetheid: roer er ongeveer 4 theelepels suiker door
- Optioneel voor een zomerse smaak:
-
- Vruchtenpuree
- Stroop
- Gekookte perziken
- Vruchtensap
- Vruchtenthee
Meer over thee: Meer tips voor kampeerders
Heb je de smaak van thee te pakken?
Hier vind je meer informatie over thee, vooral op de camping en onderweg.
Koffie vs. thee
In de regel geven mensen de voorkeur aan de ene of de andere drank.
Maar zelfs als je een overtuigd koffiedrinker bent, is het de moeite waard om thee te proberen of andersom.
Beide zijn populair en beide hebben hun voordelen.
Welke dat precies zijn, lees je hier:
Thee
Thee is een universele drank, ook op de camping.
Als je meer wilt weten over thee op de camping of in de natuur, lees dan hier verder.