Bespaar tot wel 20%. Jubileumsactie 10 jaar Caravan Salon Düsseldorf

Winterkamperen: tips & tricks

Het kampeerseizoen wordt steeds langer. Eigenlijk kan je het geheel jaar door kamperen. Want ieder seizoen heeft zo zijn mooie kanten. Ook kamperen in de winter kan geweldig zijn. We schreven in een eerdere blog hier al over. Als je je maar goed voorbereid en het juiste materiaal hebt.

Ben je ook nieuwsgierig en lijkt het je wel wat om in de winter met je tent, tenttrailer, vouwwagen of daktent op pad te gaan? We geven je hier een aantal tips & tricks om te gaan winterkamperen.

Wat is winterkamperen?

Winterkamperen kan je verschillend interpreteren. Zo is het voor de één simpelweg in de maand december, januari of februari met je (dak)tent, tenttrailer of caravan een weekend of nachtje op pad gaan binnen Nederland. De ander gaat in deze maanden naar de bergen of naar Scandinavië. Het spreekt voor zich dat je dan andere temperaturen en omstandigheden kunt verwachten.  Een aantal basisvoorbereidingen gelden echter voor alle vormen van winterkamperen. Ook voor de Nederlandse winters is het goed om je voor te bereiden voor de wat extremere winteromstandigheden.

Foto: Kasper Høglund

Voorbereiding

Lees je goed in. Dit artikel helpt je daarbij, maar raadpleeg vooral meerdere bronnen. Online is er erg veel informatie over winterkamperen te vinden. Afhankelijk van met welk kampeermiddel je gaat, verschilt de voorbereiding natuurlijk ook sterk. Je kunt je overigens beter teveel voorbereiden dan te weinig. Neem daarom, in tegenstelling tot je backpackvakantie, liever teveel warme kleding mee dan te weinig. Een stel extra droge sokken is super waardevol. Je zult spijt hebben wanneer je toch je vochtige koude sokken aan moet doen in de ochtend, omdat je niets anders meer bij je hebt.

Warme kleding

Een alom bekend advies is om je met laagjes te kleden. Thermo-ondergoed, waarmee je je lichaam compleet warm houdt is geen overbodige luxe, ook niet voor een gemiddelde Nederlandse winter. Vermijdt zoveel mogelijk katoen, want katoen maakt je juist kouder wanneer het nat wordt. Ga daarvoor in de plaats voor fleece. Gebruik ook een regenjas, of in ieder geval een water- en winddichte jas. En ga er ook vanuit dat je schoenen nat kunnen worden. Ook dan is de eerder genoemde extra paar droge sokken heel fijn. Vergeet ook je handschoenen en muts niet. Ook hier is een extra (droge) muts niet overbodig.

Warm slapen

Slaapzak

Onontbeerlijk is een goede slaapzak. Hiervan zijn er ontzettend veel soorten op de markt. Onder je matras kan je nog een fleecedeken of slaapmat leggen, zodat je minder last hebt van optrekkende kou. Bovenop je slaapzak kan je ook nog een deken of extra slaapzak leggen. Of naai in je slaapzak een flanellen laken om je nog warmer te houden.

CAMPWERK heeft zelfs elektrische slaapmatten ontwikkeld die je heel handig in de daktent meeneemt. Deze geven voor een lange duur warmte af en je kunt ze gemakkelijk weer opladen met een USB stekker.

Naakt in je slaapzak

Of ga in ieder geval met zo weinig mogelijk kleding in je slaapzak liggen. Dat klinkt onlogisch en is misschien eventjes koud in het begin. Maar uiteindelijk geeft je slaapzak meer warmte af aan je lichaam. Via je hoofd verlies je veel warmte. Slaap eventueel met een muts op. Die combinatie gaat er vast leuk uitzien 😊

Houdt vochtige spullen buiten

Daarvoor is een aanbouwtent handig als je daarvoor de mogelijkheid hebt. Deze vormt een buffer tussen jou en de kou en wind buiten. En je vochtige spullen veroorzaken op die manier geen condens in je tent zelf.

Plasfles (of emmer)

Met een plasemmer of -fles hoef je ’s nachts niet je tent uit om naar de wc te gaan. Je kunt op die manier warm blijven. Vergeet niet om je fles een duidelijk label te geven, zodat je deze niet per ongeluk verwisselt :-0

Waarmee kamperen

Ervaring met je materiaal

Zorg voor goed materiaal, of het nu een grondtent is, tenttrailer, vouwwagen of daktent. Ga pas winterkamperen wanneer je er ook al eens in andere omstandigheden, bijvoorbeeld in de zomer, mee hebt gekampeerd. Hierdoor hoe je niet alles in de winterse omstandigheden uit te testen en ken je je materiaal al goed.

Ademende tentstof

Let erop dat de stof die is gebruikt voor de tent ademend is. De tenttrailers van CAMPWERK zijn een zwaar 450 gr/m polycotton, of ook wel gemengd katoen genoemd. Dit materiaal is in een hoge graad ademend, waterdicht, isolerend, UV-bestendig en is gemaakt om een leven lang mee te gaan. Het zorgt er in de zomer voor dat je koel blijft en geeft in de winter een warm gevoel.

Binnentent

De iKamper en CAMPWERK daktenten kunnen daarnaast worden voorzien van een 100% katoenen binnentent. Die geven je ook een extra isolatie, wat prettig is wanneer je in de winter kampeert, of wanneer het gewoon wat kouder is. De binnentent van de iKamper is dubbellaags en gewatteerd. Die van de CAMPWERK Adventure is enkellaags katoen, maar geeft ook nog veel comfort bij koud en vochtig weer. De beide binnententen kunnen gewoon mee worden ingeklapt. Wat altijd belangrijk is, is om te blijven ventileren. Rits je tent niet helemaal dicht, maar houd de mogelijkheid om de lucht te ventileren en zo vocht wat je zelf produceert door ademen en transpiratie extra snel af te voeren.

De iKamper Skycamp heeft optioneel een dikke, gewatteerde binnentent. 

Rainfly

Veel daktenten hebben een waterdichte rainfly die al bescherming biedt tegen een laag sneeuw. Een borstel meenemen om de sneeuw te verwijderen is overigens handig.

Buffer tussen buiten en binnen

Afhankelijk waarmee je kampeert, is wat extra ruimte tussen je slaapplek en buiten ook comfortverhogend. Een luifel of voortent bij de tenttrailer, of een voortent bij de daktent geeft je een buffer tegen kou en wind en is een ruimte waar je je vochtige kleding en schoenen uit kunt trekken en kunt bewaren.

    

iKamper ondertent

CAMPWERK Adventure ondertent

Kachel

Naast een goed slaapzak is een warmtebron natuurlijk ook fijn. Het verschil tussen een caravan of tent is in feite niet heel erg groot. Bij erg lage temperaturen heb je voor beide kampeervormen een warmtebron nodig, waarbij het verschil is dat een tent iets sneller afkoelt bij het uitschakelen hiervan dan een caravan, omdat de isolatiewaarde lager is. Welke kachel je zou kunnen gebruiken is erg afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Daarover alleen al zou ik een complete blog kunnen schrijven. Wat ik hier zou willen meegeven is om altijd goed de instructies te volgen van de fabrikant van de kachel. Onjuist gebruik in een afgesloten ruimte kan leiden tot ongelukken.

Koken

Wanneer de temperaturen echt onder nul zijn, heb je niets aan gas. Die doen het dan simpelweg niet. Kook daarom op benzine of petroleum. Of gebruik een Dutch Oven op het kampvuur. Dat laatste is ook wel zo romantisch en leuk. Op de site van De Vuurmeester vind je veel meer info over het koken op open vuur.

Overig materiaal

Neem naast je standaard kampeeruitrusting ook materiaal mee specifiek voor de winter. Vergeet je sneeuwbroek niet en ook lippenbalsem is iets wat handig kan zijn. Verder verbrandt je lichaam meer in de winter dan in de zomer, dus neem altijd genoeg te eten mee. Wat ook handig is, is om ’s ochtends vroeg een thermosfles met warm water te maken, zodat je het grootste deel van de dag warm water hebt, zonder dat je daarvoor eerst opnieuw water moet gaan koken. En vertrouw niet alleen op je aansteker, maar neem ook waterproof lucifers mee.

Waar kan je winterkamperen?

Niet op alle campings kun je terecht. De meeste campings zijn alleen in het seizoen geopend. Maar er zijn toch ook best wel wat kampeerplekken waar je het gehele jaar door terecht kunt. En wanneer je van rust houdt (en je bent niet bang voor een beetje kou), is winterkamperen echt wel wat voor je.

Kijk eens op de website van Campspace. Een hele tof platform met leuke, kleine en bijzondere kampeerplekken. En dus ook om in de winter te kamperen.

Ook van de Natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer zijn er veel in de winter geopend.

Meer lezen over winterkamperen? Via deze links informeer je jezelf nog beter.

https://www.kampeermeneer.nl/winterkamperen/

https://www.anwb.nl/kamperen/tent/winterkamperen

https://www.ikamper.com/blogs/ikampernation/winter-camping-in-the-skycamp