Daktentkamperen met kinderen

Dat je met een daktent prima een roadtrip maken kunt met z’n tweeën is wel duidelijk. Maar is een daktent ook geschikt om met kinderen te gaan kamperen? Tegen welke eventuele beperkingen loop je aan, waar moet je aan denken wanneer je met kinderen onderweg bent en wat zijn ervaringen van anderen? Robert en Andrea gingen het afgelopen jaar samen met hun dochters Féline en Loua op pad met een iKamper Skycamp 2.0 op het dak van hun auto.  Hoe het hun verging lees je hier.

Even voorstellen

Wij zijn Robert (37) en Andrea (34) en samen met onze twee dochters: Loua (1) en Féline (3) wonen wij in ons energieneutrale stadshuisje in het centrum van Alphen aan den Rijn. We zijn ontzettend gek op reizen en hebben al veel mooie plekken bezocht. Voorheen boekten we altijd verre, luxe (strand)vakanties waarbij ons hoogtepunt toch wel de Malediven was. Maar sinds we een aantal jaar geleden een rondreis maakten door IJsland zijn we helemaal omgeslagen en gek op avontuurlijke vakanties waarbij we vooral genieten van de natuur. In 2017 ontdekten we Campwerk en maakten we voor het eerst een reis met een daktent. Iedereen zei tegen Robert: Andrea en kamperen? Ha, jullie zijn binnen een week weer terug..

Maar niets bleek minder waar. We vertrokken naar Scandinavië en reden in 3,5 week tijd 9000 km (vanuit Nederland helemaal naar de Noordkaap en terug). Het was onze allermooiste reiservaring, ooit(!). We parkeerden de auto op de meest bijzondere plekken; we wildkampeerden aan blauwe meren, op hoge ijsgletsjers en zagen vanuit de daktent de allermooiste zonsopkomsten. Hadden we dit maar eerder ontdekt!

In 2017 reisden Robert en Andrea met hun Renault Clio en Adventure 140 daktent naar de Noordkaap en terug. 

Reizen met een daktent met 2 kinderen onder de 4 jaar

De jaren daarna kregen we kindjes. Het leek ons fantastisch om de reis die we samen hadden gemaakt, ook met onze meiden te maken. We hadden het erover met familie en vrienden en velen hadden vraagtekens bij onze reis. “Zou je niet eerst een weekendje in NL proberen met de meisjes?”, “Kunnen de kindjes zich wel vermaken zo lang en veel in de auto”, “Zou je niet liever wachten tot ze wat groter zijn?” en “gaan jullie dan met zijn allen in 1 bed slapen?” “Wat doe je zelf als de meisjes in de tent liggen?” waren enkele van de reacties die we kregen wanneer we onze vakantieplannen vertelden. Wij zagen totaal geen beren op de weg. Dit is toch geweldig! Waren wij nou zo naïef?

Let’s do it!

Waar we in Scandinavië volledig op de bonnefooi gingen (en overal wild kampeerden) besloten we nu voor de zekerheid maar een aantal campings te boeken. We wilden niet ‘s avonds laat doelloos rondrijden met twee oververmoeide kinderen en in het hoogseizoen kan er ook veel volgeboekt zijn in (Zuid)Frankrijk. We stippelden een route uit en reserveerden 4 campings. In een aantal dagen gingen we naar Zuid-Frankrijk rijden en zouden dan de laatste week wat langer op 1 camping verblijven. De laatste camping was een grote camping met meerdere zwembaden, restaurants en een heuse lagoon. Wel leuk voor de kids hadden we bedacht.

There we go

Op de dag van vertrek had ik steeds het gevoel dat we van alles vergeten waren. Kamperen met 2 kinderen; ik had verwacht dat de auto tot de nok afgeladen zou zijn. Maar het viel zo mee dat ik dus het gevoel had dat we niet alles hadden ingepakt. Alle spullen die mee waren bleven zelfs onder de hoedenplank. Het scheelt natuurlijk ontzettend dat je én je tent niet in je achterbak hebt én geen luchtbed of matras (voor ons alle 4) hoeft mee te nemen als je met een daktent reist. Dat was ook één van de vragen die ons heel veel gesteld werd na onze reis: “Wat vonden jullie de voordelen van een daktent t.o.v. een gewone tent”? Die kan ik alvast beantwoorden. Wat mij betreft:

  • Tent opzetten en inklappen is in een minuutje gefixt! Alleen hierom wil je al een daktent.
  • Campingbedjes en luchtbedden kun je thuislaten
  • Je ligt op een dik (ingevouwen) traagschuimmatras die op het dak blijft
  • Wij vinden het een veilig gevoel om de kinderen naast ons te hebben liggen ipv een aparte tent
  • Toen we in Finland in een bos kampeerden waar mogelijk beren liepen voelden we onszelf ook veiliger op het dak dan op de grond
  • Geen condens, minder koud dan op de grond, minder viezigheid in je tent
  • De kinderen vinden het fantastisch (trappetje op, trappetje af)!

Inpaktip; pak geen tas maar stop je spullen in doorzichtige curverboxen die je labelt (keukenspullen, badkamer, kleding etc.). Makkelijk stapelen en je bent nooit wat kwijt omdat je direct ziet wat ergens in zit.

De eerste nacht

We waren heel benieuwd hoe het slapen met de meiden in de daktent zou gaan. Loua is een fantastische slaper maar Féline kan echt een nachtbraker zijn. Het eerste dat opvalt is dat het dus echt verrassend ruim is binnen in de tent. Dat verwacht je eigenlijk niet! We konden zelfs het Dockatot slaapnestje van Loua (een soort mini bedje) in ons midden leggen en dan nog hadden we ruim plek. De kinderen waren door het dolle en hielden één grote keet tot 22.00 uur haha. We vonden het niet erg, het was tenslotte vakantie. We telden de sterren die we konden zien vanuit het dakraam en daarna sliepen ze de hele nacht door. Féline vroeg de volgende ochtend direct of ze vanavond weer in de daktent mocht slapen. Een succes!

Horror

De dagen daarna reden we door naar Zuid-Frankrijk om uiteindelijk te eindigen op die luxe camping die we wat langer hadden geboekt. Toen we aankwamen bleek die gi-gan-tisch. Met wel tig restaurants en zwembaden. We hadden zelf nog nooit op zo’n soort camping gestaan en het contrast met de prachtige natuurplekjes waar we in Noorwegen verbleven was groot. We hadden vooraf extra betaald om een sta plekje te mogen kiezen. Het bleek volgeboekt dus we kregen een plek toegewezen; uiteraard pal naast het animatiepodium.

Auch, dat was een tegenvaller maar we hoopten er het beste van. We gingen lekker zwemmen met de meiden, wat eten en toen de avond viel startte het animatieteam en de muziek. Het was echt extreem, we konden elkaar niet eens verstaan in de tent. Laat staan dat de meiden zouden kunnen slapen. We dachten dat het vast maar tot maximaal 20.30 uur zou duren omdat de meeste kindjes dan wel naar bed zouden gaan. Maar nee, het ging door tot 0:00(!), iedere dag. We hebben het nog een nachtje aangekeken maar zijn hebben de dag daarna ons verlies gepakt en zijn met gierende banden weggereden. Niets voor ons.

Toch op de bonnefooi

We besloten richting de Provence te rijden en wel te zien waar we zouden neerstrijken. We kwamen langs prachtige lavendelvelden en roze zoutmeren. En wat waren we blij dat we zijn doorgereden. Op de bonnefooi boekten we elke 2 dagen een andere (natuur)camping met faciliteiten en hebben allerlei leuke uitstapjes gemaakt met de kinderen. Overdag haalden we lekkere Franse delicatessen en een goed wijntje bij een Frans wijnhuis en als de kindjes dan op bed lagen zaten Robert en ik nog gezellig onder de lichtjes in de voortent onder de luifel met onze hapjes en drankjes. Het toppunt van de impulsieve wending die we onze vakantie hadden gegeven was dat we een dag vast kwamen te zitten omdat de Tour de France over onze camping reed en de weg de hele dag was afgesloten. Uiteraard hebben we de renners, in stijl, aangemoedigd langs de zijlijn.

Samengevat

Deze daktentvakantie vonden het echt fantastisch en de meisjes ook. De daktent is zo ontzettend praktisch (snel in en uitgeklapt) en dat maakt dat je wendbaar bent en makkelijk veel verschillende plekjes bezoekt. De verbaasde (en een tikkie jaloerse) blikken van mede vakantiegangers die ons met het grootse gemak onze tent zien uitklappen zijn ook priceless! Voor ons gevoel kun je op deze manier zoveel meer uit je vakantie halen. De tent is echt ruim en het matras ligt fijn. Ons zal je nooit meer met een “gewone” tent op vakantie zien gaan. En voor alle mensen die twijfelen om met kleine kinderen met een daktent weg te gaan; echt doen! Wij kunnen namelijk echt geen argumenten bedenken om het niet te doen.

Foto’s: Andrea en Robert

Scroll naar boven